Laddar

”Jag är orolig för hur det ska gå efter valet i höst”

Silva har jobbat på Akademiska sjukhuset i Uppsala i 40 år. Nu är hon orolig för hur det ska gå i höst efter valet om vården på Akademiska privatiseras.

delningar

Silva har jobbat på Akademiska sjukhuset i Uppsala i 40 år. Under åren har hon fått stor erfarenhet av sjukvården. Nu är hon orolig för hur det ska gå i höst efter valet.

– Att vara sjuksköterska på Akademiska är ett fantastiskt jobb där jag känner att jag verkligen får göra skillnad. Jag har kollegor som jag tycker om, några av dem har blivit mina närmaste vänner. Jag kan mitt jobb och är stolt över att vi hjälper de som behöver vår kunskap, säger Silva och fortsätter.

– Men jag är också ganska orolig. Sjukvården är en av de viktigaste frågorna för svenskarna, både i Uppsala och i landet som helhet. För vi vet inte hur det kommer bli framöver.

Under en väldigt lång tid har det satsats för lite på vårdpersonalen i hela Sverige. Det har lett fram till en nationell personalbrist inom vården.

– När jag går till jobbet vet jag att vi ofta är för få på sjukhuset. Och jag vet att det inte är tillräckligt många som utbildar sig till sjuksköterskor för att fylla på när jag och mina kollegor går i pension. Om vi inte blir fler kommer vi inte att kunna ge patienterna den vård som de behöver och som de har rätt till. Då blir vården lidande – samtidigt som jag och mina arbetskamrater blir allt mer stressade. Oron för framtiden delar jag med många.

 

Om privatiseringarna fortsätter och vården säljs ut i Uppsala är många rädda att det kommer bli ännu färre som arbetar i vården. För när specialistvården privatiseras splittras sjukhuset och pengarna försvinner till annat. Det leder till att mindre pengar finns över till investeringar i personalen

– Själv skulle jag hellre se satsningar på oss sjuksköterskor. Bättre scheman och arbetsvillkor – och ja, även högre lön. Det hjälper inte bara oss som jobbar som sjuksköterskor i dag. Det är lika mycket ett sätt att locka fler till yrket, så att det finns tillräckligt många sjuksköterskor också i morgon. Det är viktigt!

För att säkra vården och ge alla en trygg vård efter behov och inte efter plånbok vet Silva vad hon vill se:

– Om sjukvården är så viktig måste det märkas för oss som jobbar i den. Då kan vi inte sälja ut och låta pengarna gå till konsulter som ingen riktigt vet vad de gör. Nej, jag vill att politikerna satsar på alla oss som är den svenska välfärden. Då kan vi ge snabb, säker och trygg vård. Då får vi chansen att ta oss tid och verkligen möta människorna som kommer till oss. Det kan vara du, din dotter eller din farfar. Det spelar roll. Socialdemokraterna vill prioritera oss som jobbar i välfärden. De tycker att vården är viktigare än skattesänkningar.