Laddar

Jubileum för Uppsala som fristadskommun

I år har det gått tio år sedan Uppsala blev en kommun för författare som tvingats gå i exil.

delningar

Under rubriken, ”Fristad Uppsala 10 år” kommer Uppsala kommun arrangera tio olika tillfällen, med tio program, som visas vid tio olika platser under året. Detta för att uppmärksamma att kommunen nått sitt tionde år som fristads kommun för förföljda författare.

– För Uppsala kommun är arbetet med att erbjuda en fristad för förföljda författare en påminnelse om hur viktig yttrandefriheten är för ett demokratiskt och öppet samhälle. När vi ger skydd åt en hotad författare är det också en påminnelse om att vi aldrig får ta demokratin för given, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden i ett pressmeddelande.

Fristäder finns till för att stödja yttrandefriheten och det fria ordet. Enligt Kulturrådet finns det 24 fristäder i Sverige, varav Uppsala sedan 2008 varit en fristad för författare på flykt. Under jubileumsåret kommer författare och konstnärer som tvingats i exil medverka i de olika programmen som arrangeras av kommunen.

Redan under onsdagen den 14 februari klockan 18.00 kommer Sävja kulturcentrum bjuda in till det första programmet. Kvällens rubrik är ”En fatwa mot det fria ordet – en kväll om Salman Rushdie och yttrandefriheten”. Det var på detta datum för 29 år sedan Irans andlige ledare Ayatollah Khomeini i februari 1989 utdelade fatwan på grund av Rushdies roman ”Satansverserna”.

 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten