Laddar

Misstänkt smitta upptäckt i Uppsala – livsfarlig

Den livsfarliga bakterien har upptäckts i Uppsala.

delningar

Det är på Vipängens korttidsverksamhet i Gottsunda som ett misstänkt fall av legionellasmitta upptäckts. Den livsfarliga bakterien leder till lunginflammation och smittar genom vattenånga.

De som bor i fastigheten får under den tio dagar långa provtagningsperioden inte duscha.

– Vi har tagit prov på boendets varmvatten och väntar på provsvar. Relevanta åtgärder behöver vidtas omedelbart även om preliminärt svar kommer på tisdag nästa vecka och den slutliga avläsningen kommer först om tio dygn, säger Patrik Brodd, avdelningschef för enskilt vatten och avlopp, områdes- och hälsoskydd på miljöförvaltningen.

Innan man fått svar på proverna kommer Vipängens korttidsboende inte ta emot några nya vårdtagare. Skulle det visa sig att det är en legionellasmitta kommer kommunen följa upp med ytterligare provtagningar.

 

 

FAKTA

• Bakteriefamiljen legionella finns i små mängder i vattendrag, sjöar och mark, och förekommer även i dricks- och varmvatten. Att dricka vattnet anses inte farligt, för att bli sjuk måste bakterien komma in i lungorna.

• Legionella är ett släkte av gramnegativa bakterier i familjen Legionellaceae.

• Legionärssjuka är en allvarlig lunginflammation. Symtomen inkluderar hosta, hög feber, frossa och smärtor. De senaste åren har 100-150 fall registrerats per år i Sverige. Enligt internationella undersökningar dör mellan 5-30 procent av de insjuknade.

• Bakterierna trivs bäst och förökar sig snabbast vid en vattentemperatur omkring 35-40 grader Celsius. Under ca 20 grader är bakterierna vilande, d.v.s. de förökar sig inte. För att döda bakterierna behöver man hetta upp vattnet till över 50 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten