Laddar

Facebook-våldtäkten: Åklagaren yrkar utvisning

Under fredagen inleddes rättegången mot de män som står åtalade misstänkta för våldtäkt och underlåtelse att avslöja våldtäkt.

delningar

Under fredagen pågår den första rättegångsdagen av tre inplanerade i det mål där en våldtäkt mot en kvinna streamades live i en sluten grupp på Facebook.

Två av männen åtalas för våldtäkt, den tredje för medhjälp till samma brott samt för grovt förtal för att ha filmat och fått en spridning på kränkningen. Alla tre nekar till brott.

[08.30] Det är mycket media på plats. Snart ska alla släppas in i salen, där förhandlingen till största delen kommer vara bakom stängda dörrar.

[08.35] Det är inte vanligt, men händer ibland, att det är säkerhetskontroll. Det är det idag. Snart ska alla visiteras innan man släpps in i sal 1 på Uppsala Tingsrätt.

[09.00] 21-åringens försvarare Stefan Wallin säger, före vi släpps in i salen, att han ser chanserna som goda att hans klient ska frias. Ett argument är att offret ska ha gått och rökt efter händelsen.

[09.10] Åklagare Magnus Berggren presenterar sitt yrkande. De två som är misstänkta för våldtäkt yrkar åklagaren utvisning från landet. Och yrkandet är att de inte ska få återvända på 15 år.

För den person som har filmat är åtalet underlåtelse att anmäla våldtäkt och grovt förtal.

[09.12] Männen förnekar brotten.

[09.15] Kvinnans målsägandebiträde kräver 115 000 kronor i skadestånd var från de två männen som står åtalade för våldtäkt, och 165 000 kronor från mannen som har filmat.

[09.17] Åklagaren presenterar fler åtalspunkter som har skett vid andra tillfällen, bland annat olovlig körning och ringa narkotikabrott.

[09.20] De tre männen har inte rört en min så här långt. 24-åringen, som filmade, har sneglat mot media ivd något tillfälle.

[09.22] Nu blir det stängda dörrar. Åklagaren och försvarat ska göra sin sakframställan.

[09.25] Direktrapporteringen är inte aktiv längre.

Relaterade artiklar