Laddar

Så föll domen för Facebook-våldtäkten

Tre män döms för delaktighet i den våldtäkt som skedde i en lägenhet i Uppsala i januari.

delningar

Tre män har stått åtalade sedan januari misstänkta för delaktighet i den våldtäkt som sändes live på Facebook. Detta skedde i en lägenhet i Uppsala. Tre män greps på plats och har sedan dess suttit frihetsberövade.

De tre männen är födda 1992, 1996 och 1998, och för de två yngre yrkade åklagaren tidigt för utvisning då de inte är svenska medborgare. Men under slutpläderingarna tog sig förhandlingen en vändning när åklagaren bestred sitt tidigare yrkande då det är emot utlänningslagen.

Idag kom domen och det blir fängelsestraff för samtliga.

Mannen som är född 1992 döms för grovt förtal för att ha filmat och delat med sig av filmmaterial som sedan har spridits över hela världen, och även för underlåtenhet att anmäla våldtäkt. Straffet blir sex månaders fängelse där även brottet ringa narkotikabrott är en av domarna.

Den man som är född 1996 får två år och fyra månaders fängelse för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt men även för rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Den yngste, som är född 1998 och som släpptes från häktet i fredags, döms för våldtäkt till ett års fängelse. Hans straff reduceras med hälften på grund av att han bara var 18 år gammal då gärningen begicks.

De tre männen ska också betala skadestånd på totalt 320 000 kronor till den utsatta kvinnan.

Relaterade artiklar