Laddar

Stephen Hawking är död

FOTO: Lwp Kommunikáció, Flickr. - Foto: Flickr

Världsberömd forskare har gått ur tiden. Stephen Hawking blev 76 år gammal.

delningar

Den brittiska fysikern Stephen Hawking är död, rapporterar bland annat den brittiska nyhetsbyrån PA. Forskaren blev 76 år gammal.

”Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag”, skriver hans barn i ett uttalande till PA.

Stephen Hawking har betraktats som vår tids Einstein och många gånger nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset, skriver TT. Senast i augusti 2015 besökte han Sverige och Stockholm för en föreläsning inom sitt specialområde.

”Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och eftermäle kommer att leva vidare i många år”, skriver hans barn i uttalandet till PA.

Hawking blev känd dels genom sina populärvetenskapliga böcker och dels på grund av sin kamp mot nervsjukdomen ALS. Diagnosen fick han redan på 60-talet när han doktorerade via Cambridge University. Läkarna gav honom två och ett halvt år att leva. Men Hawking gav inte upp utan fortsatte sitt arbete trots att han endast kunde kommunicera via en specialkonstruerad dator.

”Hans mod och motstånd tillsammans med hans briljans och humor har inspirerat människor över hela världen”, skriver familjen till PA och fortsätter:

”Han sade en gång: ‘Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar’. Vi kommer alltid att sakna honom”.