Laddar

Kändiskocken om nya restaurangen

24Uppsala.se var på plats när Melker Andersson öppnade sin nya restaurang ”Bojabäs”.

delningar

Doften av tång och salt ligger tung i Öregrund när jag besöker den nyöppnade restaurangen Bojabäs. Det är Melker Andersson, delägare till restaurangen Miss Voon i Uppsala, som ligger bakom projektet. Restaurangen ligger i en av de gamla sjöbodarna i hamnen, själva boden är röd med vita husknutar. Flera andra restauranger ligger bredvid, men just ikväll är det full fokus på Bojbäs och Melker Andersson.

Upplägget på restaurangen är annorlunda jämfört med många av hans restauranger, det ska vara enkelt och småskaligt, samtidigt datoriserat. När man kliver in i lokalen känns det inte som att kliva in på en ”riktig” restaurang, mer av en cafékänsla infinner sig. Serveringen har självfallet servering inomhus men även på framsidan och baksidan. Baksidan har en liten träterrass med utsikt ut över hamnen.

Vill man beställa mat finns det ingen kypare, utan alla beställningar sker via en dator intill ingången från Strandgatan. När beställningen är klar går man till disken bredvid, visar upp kvittot och får sin dricka serverad. Därefter kommer personalen ut med den beställda maten.

I köket har Melker Andersson fullt upp, bland annat rensar han och filear färsk fisk, steker mat, och häller upp bouillabaisse i mängder. När han kommer ut från köket för en pratstund är han trött men ser glad ut.

– Det är var mycket folk, men det är en bra genomkörare, då vet man hur man ska jobba och hur man lägger upp jobbet, säger Melker Andersson.

Först och främst, hur känns det? – Det känns ju fantastiskt att vara i Öregrund. Det är första dagen sen jag kom hit i torsdag som det är sol, förutom midsommar. Det var lite tunt i service eftersom att halva Öregrund hängde på låset när vi öppnade men nu känns det fantastiskt att titta ut över hamnen och sitta på terrassen på den här sjöboden, säger Melker Andersson.

Hur har alla förberedelser gått? – Det har gått bra, vi har varit här och byggt i fem dagar, så jag har varit snickare och använt andra muskler än vad jag brukar göra. Det var hela idén med det här, att det skulle vara ett småskaligt projekt och inte som stora krogar i Stockholm, utan en liten hemsnickrad så kallad restaurang/bar/café, säger Melker Andersson.

Varför valde du just Öregrund? – Jag har kopplingar hit och hade tänkt vara här på sommaren, så att det blev ganska naturligt.  Jag hade inga planer på att öppna någon restaurang här men jag blev så sugen på sjöbodarna och närheten till havet, fiskare och färsk fisk. Jag blev sugen som jag brukar bli, säger Melker Andersson.

Restaurangen kommer var öppen under sommarsäsongen fram tills i slutet av augusti, eftersom Öregrund är en sommarstad med mycket gäster.

Melker Andersson driver många krogar men Bojabäs har ett annorlunda fokus jämfört med de andra.  

– Det är småskaligt och enkelt och sommar, så det är inga bordsbokningar utan man droppar in, kanske äter vår fantastiska bouillabaisse som är hela grunden till konceptet. Dessutom så finns det alltid ”dagens fångst” också, så att det finns annat, och lite små och gott. Det är fisk och skaldjur som gäller, inge annat, säger Melker Andersson.

Han är övertygad att rutinerna för de sju personerna i personalen sitter efter en utmanande premiärdag.

– Nu var det första kvällen, det finns begränsningar i kök och så. Nu kom alla gäster klockan fem och det blev lång kö, då är det svårt även om man är en stor restaurang att klara av det, men det är bra, det är så man lär sig. Då gör man inte om felen, då vet man vad som gäller nästa dag, i morgon kommer det gå bättre, avslutar Melker Andersson.

Faktaruta: Bojabäs serverar lunch och middag, sju dagar i veckan.

Öppettider: mån – tors. sön. 11.30 – 22.00, fre. – lör. 11.30 – 00.00.

Relaterade artiklar