Laddar

Kärleken strömmar in till Gottsundamammorna: ”Helt fantastiskt”

Det var efter ett möte med polisen och kommunen i torsdags som Gottsundamammorna blev verklighet, och sedan dess har det strömmat in gåvor, lyckönskningar och kärlek till föräldrarna.

delningar

Det var i samband med bilbränderna på Bandstolsvägen i onsdags kväll som ett 40-tal föräldrar fick nog och gav sig ut på gatorna för att försöka lugna ned ungdomarna och hjälpa polis och räddningstjänst att kunna släcka bränderna.

Dagen efter de kaosartade scenerna samlades några av föräldrarna tillsammans med representanter från kommunen och polisen för ett möte. Resultatet blev ”Gottsundamammorna” som sedan dess har blivit en succé.

Redan samma kväll hade över 1 200 gått med i mammornas Facebooksida och under helgen har det strömmat in både gåvor, pengar och kärlek.

– Min telefon slutar inte att ringa. Jag har tagit ledigt för att hinna svara alla, det är helt fantastiskt, säger en av mammorna som 24Uppsala.se tidigare har pratat med men som fortfarande vill vara anonym.

Hur har bemötandet varit i Gottsunda och Valsätra? – Till en början blev det lite att ungdomarna sprang och gömde sig när vi kom. Men nu är det flera som kommer fram till oss och vill prata eller bara heja. Och jag älskar alla kramar vi får, det värmer så. Jag vet att vissa av de här ungdomarna har det lite jobbigt hemma, jag tror att vi kan fungera som förebilder för dem.

Vad säger du om alla gåvor? – Det är helt otroligt. I helgen kom bland andra Feskarn ut och hade gjort mackor och tagit med läsk till oss – flera privatpersoner har swishat pengar till oss. Rikshem har gett oss mössor och reflexer. Det är så himla kul.

Både hyresgästföreningen och Uppsalahem har hört av sig och sett till att föräldrarna har kunnat ha någonstans att gå in och värma sig, men det finns också ett starkt önskemål och en drömlokal som Gottsundamammorna hoppas på.

– Vi är otroligt tacksamma för den hjälp vi har fått, men vi hade verkligen uppskattat att ha någon mer fast mötesplats. Dels skulle det kännas bra för oss då vi börjar bli så många och vi har mycket jackor och annan utrustning som behöver flyttas runt.

Finns det någon lokal som du vet hade passat bra? – Det finns en ganska stor lokal i närheten av pizzerian som jag vet har stått tom i två år nu. Den ägs av Carnegie, och den hade verkligen varit helt perfekt. Dels kunde vi samlas där, men vi hade också kunnat bjuda in ungdomarna dit för att hänga med oss i stället för i trappuppgångarna, säger en av mammorna och fortsätter.

– Jag har hur mycket ideér som helst. Vi har redan varit i kontakt med några av leklanden och frågat om vi inte kan få komma dit med ungdomarna efter stängning för att umgås tillsammans. Om vi skulle få en fast lokal skulle vi också kunna ordna flera events där till exempel Arbetsförmedlingen kommer och träffar och pratar med de här ungdomarna i en mer avslappnad miljö.

Hur har kommunikationen mellan er, ungdomarna och polisen fungerat? – Vi har verkligen sett en stor förändring i polisens attityd mot ungdomarna efter mötet vi hade. De hejar när de åker förbi. Det känns väldigt roligt.

Hur hinner du med att arrangera detta och dra i alla trådar? – Ha ha, bra fråga. Jag fick som sagt ta lite ledigt. Men det är värt all tid, vi kommer aldrig att ge oss. Och med all den stöttning och support vi får från alla håll så kommer vi att lyckas.