KLART: Här är Bibliotek Uppsalas vårprogram

Gottsundabiblioteket i Uppsala. Foto: Mostphotos/Svetlana Serdiukova

Ungt och aktuellt på Bibliotek Uppsalas fullspäckade vårprogram:

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under våren bjuder Bibliotek Uppsala på ett fullspäckat program med föreläsningar, fotoutställningar, författarbesök och samtal om aktuella ämnen som klimatkrisen, den nya mansrollen eller vår tids bräckliga frihet. Programmet lägger fokus på viktiga samhällsfrågor.

Vårens program består av inte mindre än 251 programpunkter med aktiviteter för barn, unga och vuxna som äger rum på Uppsalas 14 bibliotek. Bibliotek Uppsalas populära författarfredagar bjuder den här gången på Jonas Hassen Khemiri (25 januari), Patrik Sjöberg (15 februari), Lena Andersson (1 mars) och Sara Stridsberg (12 april). 

Här listas ytterligare tre höjdpunkter från programmet:

Klimatpanik! Världsberömda Greta Thunberg och naturskadespecialisten och Uppsalaprofilen Pär Holmgren diskuterar klimatfrågor på Stadsbiblioteket den 16 mars. För att klara klimatutmaningen krävs förändringar i ekonomi och livsstil och modiga politiska beslut.

Den nya mansrollen I en serie föreläsningar uppmärksammar Stadsbiblioteket maskulinitet och mansrollen. Maskulinitet i förorten (18 mars), Vägen ur den destruktiva maskuliniteten (2 april), Gerillastickning (9 april) och Kolbeinn Karlssons utställning Manlig gemenskap (3 april – 2 maj) ska hjälpa till att förstå hur unga killars vardag är och vad som förväntas av dem.

Hotad demokrati  Professor Sten Widmalm och foto- och filmlärare Peter Oscarsson pratar den 29 januari på Stadsbiblioteket om den demokratiska utvecklingen i världen utifrån fotografier från länder som omnämns alltmer sällan i våra medier.  Bibliotek Uppsala arrangerar även en del programpunkter riktade mot en yngre publik, som till exempel:Samtal med Fatemeh Khavari 2017 fick många afghanska ungdomar i Sverige besked om att de inte fick stanna i landet. Då var Fatemeh Khavari 17 år och startade organisationen Ung i Sverige för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. I vår kommer Fatemeh Khavari både till Gottsundabiblioteket och Stadsbiblioteket. ✓ Clara Henry  Clara Henry är bloggare, programledare och författare. Hon kommer till Stadsbiblioteket den 13 mars för att berätta om feminism och sin nya bok Möt framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet. ✓ Livet som gamer Speljournalisten Effie Karabuda skriver i sin bok Gamer om livet som CS:GO-stjärna, hur man landar drömjobbet på Minecraft- studion Mojang och vad som utmärker en äkta gamer. Hon kommer till Stadsbiblioteket den 21 februari. ✓ De bortglömda mammorna Dessutom blir det samtal mellan författaren och journalisten Alexandra Pascalidou och Delailah Moghrabi, förra årets Uppsalabo och grundare av Gottsundamammorna. Pascalidou berättar om sin nya bok Mammorna och kommer till Kulturpunkten i Gottsunda den 16 januari.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar