KLART: Japansk succékör sjunger i Uppsala

Foto: Pressbild.

Firar 150 år av diplomatiska förbindelser mellan länderna.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under fredagskvällen hålls en körkonsert i aulan på Uppsala universitet där kören HAGI från Japan inte bara bjuder på japanska sånger utan även svenska visor tillsammans med bland annat Värmlands Nations Kör och Uppsala Spelmanslag.

HAGI grundades år 2010 för att medverka i en konsertfestival i USA. Två månader innan avresan till USA skedde en stor jordbävningen i Japan där Tohokudistriktet totalförstördes. Trots förödelsen beslöt sig kören för att åka till USA och deras framträdande blev en stor succé.

Koordinatorn för eventet, Shizuka Hansson, ser fram emot HAGIS framträdande.

– Uppsala är en av de körtätaste städerna i Sverige och är välkänd bland japanska körälskare. OD är mycket populärt i Japan. Därför känns det som en dröm att de kommer hit och sjunger, säger hon.

Men helt nytt med svenska sånger är det inte för kören. Till exempel har de tidigare sjungit sånger som Jussi Björlings "Ack Värmeland, du sköna" med japansk text.

Vilka förhoppningar finns inför konserten? – Eftersom den är gratis och öppen för alla hoppas jag så många som möjligt kommer – inte bara för att uppleva den unika musikblandningen – utan även för att fira vänskapen mellan Sverige och Japan.

Till konserten kommer även den nye japanska ambassadören och universitets rektor Eva Åkesson samt landshövdingen Göran Enander.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar