KLART: Nu byggs fibernätet ut på landsbygden

Utbyggnaden av fibernötet på landsbygden går trögt och de 150 miljoner som länsstyrelsen gav i bidrag räckte inte långt, vilket har fått flera fiberföreningar att tänka om. En av dessa är Oxsätra-Åkerlännabygden som nu väljer ett kommersiellt alternativ.

delningar

2014 bildades en arbetsgrupp, knuten till bygdebolaget OÅUAB, för att undersöka förutsättningarna för att fibernät till Oxsätra-Åkerlännabygden med omnejd. Men trots hårt arbete och en ansökan om EU-stöd hamnade bygdebolaget långt bak i kön.

Men nu är det ändå klart att de boende i och omkring Åkerlänna och Oxsätra ändå kommer att få sitt fibernät.

– Vi har nu landat i ett kommersiellt samarbete med IP-Only. Projektet är ett så kallat GSF-projekt (Grann-samverkan fiber), vilket innebär att vi som lokal kraft jobbar tillsammans med IP-Only för att underlägga och hålla nere kostnaderna, säger Helene Hellström som är sammankallade för fibergruppen.

IP-Onlys nät kommer att vara ett så kallat öppet nät där kunderna kommer att kunna välja fritt bland många olika aktörer för tv, data och telefonitjänster. Senast i december 2018 räknar företaget med att alla boende kommer att vara inkopplade på det nya nätet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.