KLART: Så röstade eleverna i Uppsala i EU-skolvalet

När de unga fick välja blev resultatet ett helt annat jämfört med hur de vuxna valde att rösta i EU-valet.

delningar

60 607 elever röstade i Skolval 2019 till Europaparlamentet, en ökning med 35 procent jämfört med Skolval 2014. Det visar den preliminära röstsammanräkningen från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Skolval 2019 till Europaparlamentet inleddes den 9 maj och avslutades fredagen den 24 maj.

- Bland unga är stödet för ett fortsatt EU-samarbete väldigt starkt och vi ser ett ökande intresse för politik, skolvalet till EU är ett sätt att möta detta engagemang. Det är också en möjlighet för unga att göra sina röster hörda och att träna sig i att delta i val i framtiden, säger generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

I Uppsala blev Miljöpartiet det största partiet i skolvalet, med 22,7 procent av rösterna. Det följdes av Socialdemokraterna och Moderaterna, med 14,9 procent av rösterna vardera.

Skolröster. Statistik för riket till vänster respektive Uppsala till höger. Källa: MUCF.

377 av landets skolor var anmälda, vilket är nästan 40 procent fler än vid 2014 års skolval till EU. De flesta anmälda skolor finns i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län.

Den preliminära röstsammanräkningen visar att 286 skolor hittills rapporterat in godkända resultat och valdeltagandet var 47,1 procent. Ytterligare 70 skolor har möjlighet att rapportera in sina resultat den närmaste veckan.

FAKTA

Skolval 2019 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter. Det är ett simulerat val som arrangeras av elever eller av elever och skolpersonal på skolorna. Det riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet inklusive särskolan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar