Laddar

Knutbypastorn kan få tidsbedömt straff: ”Mycket goda förutsättningar”

Den förre Knutbypastorn Helge Fossmo vill få sitt fängelstraff tidsbestämt och har skickat in en ansökan som behandlades av Örebros tingsrätt på måndagen. Då kan beskedet komma.

delningar

Det är tidningen Expressen och programmet Brottscentralen som avslöjar att det kristna stödet har strömmat in till Knutbypastorn Helge Fossmo, som numera heter Helge Iversen, och hans kamp för att komma ut ur fängelset.

Händelserna i Knutby blev en lång följetång och en nyhet som spred sig världen över. Knutbypastorn dömdes för anstiftan till mord på sin fru och anstiftan till mordförsök på sin granne i Knutby och sitter, sedan 2004, i fängelse.

För ett år sedan skickades en ansökan in om att få livstidsstraffet tidsbestämt, och på måndagen hölls förhandlingen i Örebro tingsrätt. Om två veckor meddelas beslutet, skriver Expressen.

Åklagaren Cecilia Aronsson tycker att straffvärdet väsentligt överstiger 24 år och motsätter sig därför en tidsomvandling. Fossmos advokat, Anton Strand, menar dock att förutsättningarna för ett liv utanför fängelset ser bra ut.

– Han har konkreta planer för så väl sysselsättning som bostad. Det finns mycket goda förutsättningar för att frigivningen ska bli framgångsrik, säger advokaten Anton Strand till Expressen.