Kommunen förbjuder kött i skolorna: "Veganmat är bättre"

Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån

Efter klimatstrejken – kommunen inför enbart vegetariskt kost i skolorna.

14 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Uppsala kommun har beslutat att totalförbjuda alla animaliska produkter i kommunens skolor. Det innebär att all mat som serveras kommer att komma från växtriket. Beslutet röstades igenom av kommunfullmäktige i slutet av veckan.

Genom att enbart servera helvegetariskt kost vill man bidra till bättre hälsa, både för planeten och människan.

– Veganmat är bättre för miljön, djuren och människorna. I och med klimatstrejken som var för några veckor sedan märkte vi att det finns ett stort engagemang hos eleverna och vi valde att ta fasta på det, säger Carl K. Mouruth (S).

Omställningen kommer att genomföras vid månadsskiftet april/maj. Fram till dess ska personalen som arbetar i skolmatsalarna utbildas i vegetarisk matlagning.

– Det känns spännande, det ska bli kul att få lära sig mer. Jag hoppas att eleverna gillar den nya maten, säger Berit Barkström, måltidsbiträde vid Gräsvallsskolan.

För att ytterligare förstärka klimatarbetet kommer eleverna från och med årskurs 6 att betygsättas baserat på vilken klimatpåverkan de bidrar till. Klimatbetyget ges från A till F och räknas precis som betyg i övriga ämnen.

Om man exempelvis får skjuts till skolan med bil och köper nya kläder varje månad ges ett lägre betyg. Den som cyklar och går samt inte köper nya kläder och prylar har chans till ett högre betyg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar