Kommunen satsar: "Uppsala universitet har en stor potential"

Uppsala kommun - Pressbild.

Kommunen och universitet samverkar redan idag på många områden.

delningar

Ett samarbete har inletts mellan Uppsala kommun och Uppsala universitet. Två postdoktorer och en kommundoktorand ska anställas för att samverka kring forskning inom hållbar stadsutveckling. Den kunskap som forskningen ger ska vara ett stöd för Uppsalas strategiska planering.

— Närheten till våra två universitet är en stor lyx för oss i Uppsala. Med det här projektet kan vi ta ett långsiktigt ansvar kring hållbar stadsutveckling samtidigt som vi knyter Uppsala universitets forskningsprojekt närmare kommunen. Målet är en löpande kunskapsöverföring mellan forskningen och kommunen vilket stärker både kommunen och universitetet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Forskarna ska bli välbekanta med både kommunens och universitetets arbetssätt, kompetenser och perspektiv. Man tror att Uppsala universitet har en stor potential att skapa värden för sina samarbetspartners och att ta sig an samhällsutmaningar.

— Kommunen och universitet samverkar redan idag på många områden. Fokus i de här projekten ligger inom hållbart samhällsbyggande och hur Uppsala kommun når målen för samhällsbyggnad och klimatpåverkan. Att arbeta gränsöverskridande mellan forskning och praktik är avgörande för utvecklandet av en hållbar och attraktiv stad, säger Sara Bjurström, avdelningschef strategisk planering på Uppsala kommun i pressmeddelandet.

De nämnda tjänsterna planeras att tillsättas i höst och kommer att finansieras hälften var av Uppsala universitet och Uppsala kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar