Konstkuben intar Uppsala centrum: "Ett slags fokus på det mänskliga"

Här berättar den konstnärliga ledaren om de tre utställningarna som visas på tre olika platser i centrum:

delningar

Från 16 januari till och med 17 mars besöker det mobila utställningsrummet Konstkuben tre platser i Uppsala, Resecentrum, Kvarteret Hugin och Stora Torget (. Uppsala växer och stadens centrum utvecklas, så utifrån tankar om platsens karaktär och individens roll i stadsutvecklingen har tre verk skapats av konstnärerna Anders Rönnlund, Johanna Hästö och Stuart Mayes.

– Konstkuben är ett mobilt utställningsrum som har som syfte att föra ut samtida konst till platser där det inte finns någon naturlig arena för konst eller några gallerier eller utställningshallar. Som regel är vi ute i länet men nu har Uppsala stad bestämt att vi ska ha kuben i centrum och vi vill på det här sättet skapa rum för konst där det vanligtvis inte finns, säger Henny Linn Kjellberg, konstnärlig ledare för Konstkuben.

Foto: Pressfoto/Johan Wahlgren. Konstkuben placerades nära ing. 55 vid Akademiska sjukhuset i november 2017 och konstnären Henny Linn Kjellbergs installation Drömmars stad / Drömmars skog visades.

Vid Resecentrum gör videokonstnären Anders Rönnlund en tolkning av stadslivet och möten i relation till klimatutmaningen. Och i en tid då lägereldarna slocknat tar Johanna Hästö därefter utbrunnet kol i sin hand och närmar sig frågor om ansvar och gemensamma platser i sin utställning i Kvarteret Hugin. Stuart Mayes intar därefter Stora Torget med verket ”M”, en poetisk plats om queera kärleksmöten i en tid av parallella virtuella rum.

– Anders Rönnlund som är baserad i Uppsala jobbar mycket med video. Han har lång erfarenhet och har jobbat mycket utomlands. Johanna Hästö kommer ursprungligen från Dalarna men är baserad i Uppsala och hon jobbar mycket med performance och video. Stuart Mayes från Enköping har jobbat mer från ett queer-perspektiv och jobbar idébaserad med installationer. Deras medier är ganska gemensamma och jobbar alla på något sätt med ett slags fokus på det mänskliga fast med olika perspektiv i olika generationer, berättar Henny Linn Kjellberg.

Stuart Mayes, Pressfoto

Johanna Hästö, Pressfoto

Anders Rönnlund

Foto: Anders Rönnlund/Pressbild

FAKTA

Om utställningen:

Den 16 januari kl. 17.00 invigs årets upplaga av Konstkuben med utställningen ”Efter sju heta somrar kom regn” av konstnären Anders Rönnlund. Konstkuben är placerad framför stationshuset vid Resecentrum och utställningen visas t.o.m. 3 februari.

Konstkuben flyttas därefter till Kvarteret Hugin där utställningen ”Ställföreträdande lägereld” av Johanna Hästö presenteras under perioden 6 februari – 24 februari. Sista anhalten på turnén i Uppsala är Stora Torget där Stuart Mayes visar verket ”M” 27 februari – 17 mars.

Konstkuben och verken kan ses som ett panorama, dygnet runt. Konstkuben är bemannad med guide torsdagar kl. 16–19 och fredagar, lördagar kl. 12–15 och det är gratis att besöka den.

Öppna samtal 5 februari och 7 mars

Konstkuben i Uppsala bjuder även in till två samtal för alla intresserade:

5 februari kl. 18.00 i stadsbiblioteket på temat ”Framtidens Uppsala – ett samtal om vår växande stad”. Medverkande: Anders Tväråna – arkitekt och partner på White arkitekter, Johanna Hästö, konstnär, Erik Hallstensson - verksam vid Uppsala universitet, Engaging Vulnerability. Samtalsledare: Ulrika Knutson.

7 mars kl. 19.00 i Museum Bar på Uppsala konstmuseum under rubriken ”Artist talk: Självbild i förändring - om konstnärsrollen i stadsutvecklingen”. Medverkar gör konstnärerna Anders Rönnlund, Johanna Hästö och Stuart Mayes.

Konstkuben har tidigare turnerat runt i Uppsala län och besökt platser som Mehedeby, Knivsta, Akademiska sjukhuset och Rullsand.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar