Laddar

Kraftig minskning av inbrotten i Kalmar: ”Positiv utveckling”

Enligt ny statistik har antalet bostadsinbrott i Kalmar kommun halverats under 2016 jämfört med förra året. "Vi är väldigt glada", säger Lotta Petersson, kommunpolis.

delningar

Mellan januari-november 2015 anmäldes 166 bostadsinbrott i villor, radhus och lägenheter. I år har antalet nästan halverats till 84 stycken.

– Att minska bostadsinbrotten är ett av våra medborgarlöften. Vi är väldigt glada över den positiva utvecklingen, säger kommunpolisen Lotta Petersson i ett pressmeddelande.

Enligt polisen finns det flera orsaker till minskningen. En är att flera stöldligor har blivit tagna av polisen samt dömda i domstolen. Lotta Petersson tror även att invånarna har blivit bättre på att förebygga inbrotten.

–  Det skrevs en hel del om inbrotten i media förra året och vi på polisen informerade mycket kring inbrott. Det ökade medvetenheten hos många, säger hon.

– Människor blev mer uppmärksamma på främmande personer eller bilar i sitt bostadsområde, de såg över möjligheten att skaffa larm eller valde att engagera sig i grannsamverkan.

Hittills under 2016 har 37 fullbordade inbrott i villor och radhus anmälts, den lägsta siffran på flera år.

– Det är roligt att se, men vi nöjer oss inte med det här. Arbetet fortsätter även nästa år, bland annat med att vi startar upp mer grannsamverkan runt om i kommunen, säger Lotta Petersson.

Relaterade artiklar