Laddar

KRÖNIKA: Almtunas succé bäddar för en jätteskandal

Medan politikerna är oense om hur den nya arenan ska byggas fortsätter Almtunas succé i hockeyallsvenskan. Fortsätter den succén står vi inför en jätteskandal.

delningar

Efter förkrossande 7-1 hemma mot Oskarshamn ligger Almtuna just nu på samma poäng som serietvåan Leksand. Några måls skillnad från att ligga på en hockeyallsvensk finalplats alltså – som kan leda vidare till ett direktkval till SHL.

Större under har skett än att Almtuna skulle gå hela vägen till SHL redan den här säsongen. Men då kommer också problemet. Almtuna har ingenstans att spela om drömmen skulle bli verklighet, Gränbyhallen uppfyller nämligen inte kraven. Långt ifrån.

Såväl Karlskrona som Mora har fått dispens för att spela i SHL, men skillnaderna mellan arenor är ändå milsång jämfört med den rostiga plåtlådan på Gränbyfältet. Jag har svårt att se att de giriga pamparna i SHL skulle tillåta spel ens på dispens i Almtunas fall.

Om Almtuna går upp i SHL kommande vår står vi därför inför århundradets jätteskandal – och en mediastorm som kommer att få Sirius tillfälliga flytt till Gavlevallen och Gävle att liknas vid en lätt bris.

I dagens UNT kan man läsa att Liberalerna vill stoppa de långt gångna arenaplanerna och i stället rusta upp Gränbyhallen. Förslaget är inte alls dumt, jag tycker personligen att de ursprungliga planerna känns alldeles för dyra. Leksand byggde om sin arena för 200 miljoner, och om jag minns rätt blev Örebros arena ännu billigare. En arena av samma mått som i Örebro hade varit perfekt.

Sedan kommer dock frågan, går det att bygga under tiden Almtuna spelar spelar allsvensk hockey? För det är ett måste. Det finns inga andra alternativ, det finns inget Löten eller Österängen för hockeylagen.

En ny hockeyarena får inte bli en valfråga, vi har inte tid med det i Uppsala. Så snälla politiker, släpp den prestigen och kom fram till ett gemensamt beslut. För Uppsalaborna – och för Almtuna.

Uppsalaborna är värda en riktig arena där vi kan samlas för olika typer av arrangemang. Och nej, det blir inte på bekostnad av sjukvården. En ny arena skapar bättre förutsättningar för idrottande, hockeystjärnor blir förebilder som får flera att börja spela – och därmed håller sig friskare.

Relaterade artiklar