Laddar

KRÖNIKA: Därför måste Uppsala Basket lämna IFU Arena

Uppsala Basket bör lämna nybyggda IFU Arena och flytta tillbaka till Fyrishov. Det menar krönikören Magnus Jansson Klarin.

delningar

Det kändes till en början fräscht och spännande. Uppsala Basket valde, precis som flera andra elitklubbar, att flytta in i nybyggda IFU Arena till förra säsongen. Men flytten har blivit allt annat än lyckad.

Jag har följt basketen på nära håll i mer än 25 år och arbetade själv i dåvarande Sallén Basket mellan åren 1998 och 2008. Man kan säga att jag har levt basket och 2005 startade jag också Basketsverige.se som i dag är den stora kanalen när det kommer till basketnyheter.

De senaste åren har jag sakta glidit ifrån sporten av olika anledningar. Mycket på grund av mina två söner (sex och två år gamla) som har fått mig att inse att jag kanske inte kan tillbringa varje vaken tid i en baskethall. Men trots att besöken i arenorna har blivit färre så har jag alltid ett öga på sporten – och laget.

I tisdags var jag på plats i IFU Arena tillsammans med 600 andra för att se matchen i Svenska Basketligan (SBL) mellan Uppsala Basket och Norrköping Dolphins. Det ländes öde i arenan. Hela den stora läktaren på kortsidan gapade tom, på atmosfären där inne kändes det som en träningsmatch trots världsstjärnor som Viktor Gaddefors på planen.

Det är fantastiskt att vi har fått IFU Arena i Uppsala som är en viktig knytpunkt för både elit- och breddidrott. Min son tränar själv friidrott med UIF i den nya friidrottshallen som är få klubbar förunnat.

Men det finns en sak jag stör mig på väldigt mycket. Läktarna skapar inte den där härliga kompakta känslan som hör sporten till. Den kokande grytan som fanns i Fyrishov. Det är alldeles för många olika typer av åskådarplatser i IFU Arena och det känns som man glider ifrån varandra på läktaren. Även när det är fullsatt, vilket det är alldeles för sällan oavsett sport, så får jag inte den där ”wow-känslan” som ett fullsatt Fyrishov skapade.

Flytten från Fyrishov till IFU Arena var absolut nödvändig, nödvändig för Fyrishov att förstå vad man gick miste om – och för Uppsala Basket att inse att själen fortfarande huserar innanför de där väggarna som har så mycket baskethistoria att berätta. Med det sagt tycker jag att det är dags, det är dags för Uppsala Basket att flytta hem igen. Hem till Fyrishov.

Jag hoppas att såväl Fyrishov som Uppsala kommun förstår detta och ser chansen att återuppliva arenan. Se till att ge A-hallen i Fyrishov den där extra kärleken som behövs. Ett parkettgolv som alltid är på plats, läktare på kortsidorna och alla de faciliteter som behövs för att Uppsala Basket ska kunna bygga något eget. En produkt i högsta ligaklass.

Basket är ingen stor sport i Sverige, men Uppsala är en stad som svensk basket behöver. Uppsalapubliken är oerhört kunnig och förtjänar något bättre, liksom spelarna och ledarna som nu bara ser vilsna ut i den nya fina arenan. Jag tror att basketen, precis som jag, längtar tillbaka.

 

Relaterade artiklar