Laddar

KRÖNIKA: Den negativa baksidan med #Metoo

Det finns en baksida på allt, tyvärr också på den så viktiga #metoo-kampanjen som har svept över hela världen i rekordfart. Samtidigt som skyldiga har straffats har också oskyldiga stämplats – för all framtid.

delningar

Jag tror inte att någon har missat #Metoo-kampanjen som, med all rätt, också har prisats. Om jag inte har läst fel ska den också bli någon form av konstverk – och bevaras för framtiden.

Precis som min generation är uppvuxen med att läsa om världskrig och förintelsen hoppas jag att våra barn får läsa om hur illa vi behandlade kvinnor – och att vi fortfarande 2017 inte hade lyckats få till ett jämställt samhälle. #skämskudde

#metoo-kampanjen har sett till att skyldiga får de straff som de förtjänar, vilket är värt en ”high five”.

Men ändå är det inte bara guld och gröna skogar. Kampanjen har också lockat fram det absolut sämsta bland många. Oskyldiga har pekats ut för våldtäkt, fått sitt rykte förstört för all framtid – och samtidigt har familjerna bakom dessa personer drabbats när lynchmobben dömt dem på förhand.

De som känner mig vet att jag förespråkar hårdare straff för de som begår brott. Jag kan inte räkna gångerna när jag retat upp mig och varit riktigt förbannad över hur korta straff som delas ut till kriminella som jag helst hade sett blivit skickade till månen.

Dock har jag den fullaste respekten för att vi har ett rättssystem som fungerar och där alla, även den som har begått de vidrigaste av brott, får en regelrätt och rättvis rättegång. Det är faktiskt inte alltid en mänsklig rättighet om vi ser till andra delar av världen. Innan motsatsen är bevisad är man faktiskt oskyldig.

Nackdelen med det nya medialandskapet och sociala medier är att nyheter och rykten sprids snabbt, och hur många vet egentligen vad de sprider vidare och hur det skadar andra människor när de klickar på ”dela”?

Visst, det kanske stämmer, den kända programledaren kanske har gjort precis det som han anklagas för…”klart den jäveln ska hängas ut”. Men om det inte stämmer då? ”Äsch, han är ju känd, det får han faktiskt tåla”. Men hans familj då? Är hans treåriga son skyldig till vad hans pappa har gjort?

Samma argument använder tyvärr flera av våra kvällstidningar som hänger ut den ena kändisen efter den andra på löpet och därmed felaktigt undervisar människor med att det är okej att döma någon på förhand. Vi kan inte avslöja en pizzeria som har slarvat med hygienen, men vi kan peka ut någon som ska ha våldtagit en annan människa?

Låt rättssystemet bestämma vem som är skyldig eller oskyldig, sluta sprida lösa rykten. #Metoo-kampanjen är början på något fantastiskt, en viktig attitydförändring är på gång och rättssystemet har snurrat igång. Men låt det ta sin tid, förstör inte det här nu, jag vill att mina barn ska få läsa hur världen blev en bättre plats efter 2017.

Tack för mig.