Laddar

KRÖNIKA: Gottsundamammorna – ni är mina nya hjältar

Det är något som händer i Gottsunda. Något väldigt positivt. Här är hjältarna som jag tror kan vända hela den negativa trenden.

delningar

Jag rapporterade från polisens tillslag mot de kriminella gängen under måndagen och tisdagen, och jag såg med fasa på när bilar stacks i brand i Valsätra på onsdagskvällen – och tumultet som uppstod när polisen till slut stormade in.

I går morse åkte jag raka vägen till Bandstolsvägen för att se förödelsen med egna ögon. På plats träffade jag flera ledsna och uppgivna blickar. Många ville prata, och även om de inte ville uttala sig så var det många och givande samtal.

Alla bränder, skjutningar och stenkastningar gör att det väldigt svårt att förstå. Men det finns en otrolig stolthet för Gottsunda bland Gottsundaborna. En stolthet som jag hoppas kan förändra hela det negativa klimatet som några få kriminella försöker slå sönder.

Gottsunda är en fantastisk stadsdel med vacker natur och enorma möjligheter. De har en skola som gör ett otroligt jobb, och som jag vet att många är stolta över. De har en simskola som är något utöver det vanliga. Även om lokalerna i sig är slitna är simlärarna otroligt kunniga.

Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp hur mycket som helst som är positivt i Gottsunda, och det är den rapportering som jag helst av allt vill göra. Det är inte kul att skriva om dessa bränder och stenkastningar – och jag mår illa när jag hör vuxna män står på balkongerna och skriker förnedrande ord mot poliserna som bara gör sitt jobb.

Efter besöket i Gottsunda och Valsätra i går morse fick jag ett samtal från en ganska ledsen och uppgiven Biyan Alp, som jag tidigare har träffat flera gånger i och med hans engagemang i Uppsala-Kurd, och han berättade att han tillsammans med flera mammor i Gottsunda hade blivit bortkörda av polisen när de ville hjälpa till.

Själv vill han knappt bli nämnd, han vill inte ta någon uppmärksamhet från mammorna, men jag vill påstå att han och Uppsala-Kurd är en starkt bidragande orsak till att Gottsundamammorna blev en verklighet. Tack vare hans engagemang kunde ett givande möte mellan kommunen, polisen och mammorna ordnas – redan samma dag.

Jag mötte upp några av mammorna i polishusets reception strax innan mötet igår eftermiddag. Själva mötet fick jag inte vara med på, men jag fick se glädjen i deras ansikte när de kom ut därifrån tillsammans med flera representanter Uppsala kommun och polisen. Den glädjen och den värmen gjorde hela min dag, och dessa mammor är mina nya hjältar.

Jag är övertygad om att deras insatser kommer att göra stor skillnad i Gottsunda och Valsätra som förtjänar att få tillbaka sitt goda rykte. Gottsundaborna ska få tillbaka sitt Gottsunda.