Laddar

Läkare dömdes för grovt brott – får prövotid

En läkare från Uppsala dömdes 2016 till fängelse. Nu bedömer Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att mannen behöver en prövotid som läkare.

delningar

I december 2016 dömdes en läkare från Uppsala för grovt rattfylleri. Det var i augusti samma år som mannen stoppats av en patrull när han kört rattfull i Jönköpings kommun. Efter färden uppgick läkarens alkoholkoncentration till 2,29 promille. Brottet bedömdes som grovt då mannen varit nära att krocka med flera mötande fordon under färden. Han dömdes därför till två månaders fängelse.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anmälde i somras läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. IVO skrev i anmälan att de befarade att läkaren kunde lida av alkoholproblem och därför inte kan utöva sitt yrke på rätt sätt. Därför föreslogs tre års prövotid i anmälan.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd granskat ärendet och instämmer i IVO:s yrkande. Enligt beslutet säger sig läkaren ha ändrat livsstil, men nämnden anser att kontroller ändå är nödvändiga för att undvika återfall.

Mannen får därför en treårig prövotid. Om läkaren missköter sitt arbete under denna tid riskerar han att förlora sin läkarlicens.

 

Relaterade artiklar