Läkare nedslagen av patient – professor kräver ombyggd psykakut

Akademiska sjukhuset. Foto: Johan Wahlgren

"Läkare och övrig vårdpersonal blir utlämnade och ensamma med patienter, utom hörhåll för annan personal", skriver professorn i ett yrkande.

delningar

Med hänvisning till en rad säkerhetsrisker begär en professor i yrkesmedicin, som är också huvudskyddsombud för Läkarförbundet, att Arbetsmiljöverket griper in för att få en ombyggnad av psykakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Våldsincidenter har bland annat inträffat i samtalsrummen som ligger långt från receptionen och i personalens kontorsdel.

Professorn menar att det finns ett antal arbetsmiljöproblem vid akutmottagningen för vuxenpsykiatri på Akademiska sjukhuset vilket bland annat innebär risker för personalens säkerhet. Detta påpekades i ett yrkande under försommaren 2018 och åter i ett nytt yrkande i januari 2019. Då kvarstod fortfarande riskerna.

"Samtalsrummen ligger för långt ifrån receptionen, vilket innebär att läkare och övrig vårdpersonal blir utlämnade och ensamma med patienter, utom hörhåll för annan personal. Om patienter blir (oväntat) våldsamma kan detta innebära en stor risk. Det var inte länge sedan som en läkare blev nedslagen av en patient som plötsligt blev aggressiv. Läkaren tryckte på larmet, men hann inte hålla knappen intryckt de tre sekunderna, som erfordras för att larmet ska gå fram", skriver professorn i yrkandet till Arbetsmiljöverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar