Långt fängelsestraff för knivdåd i Gottsunda

Foto: Johan Häll

Gärningsmannen tröttnade på att bli ignorerad av sin rumskamrat och knivhögg honom därför i ryggen flera gånger. Nu har han dömts för mordförsök vid Uppsala tingsrätt.

delningar

Händelsen inträffade sent på kvällen den 27 maj. De båda männen bodde i en lägenhet i Gottsunda. Exakt vad som föranledde mordförsöket är inte fastställt men den 52-årige mannen berättade i förhör att han var frustrerad över att rumskamraten ignorerade honom.

Mannen har berättat om händelseförloppet ganska detaljerat i rätten. Han upptäckte att han hade en kniv i jackfickan, tog upp den och sa "säg något, gör något". När han inte fick någon reaktion högg han mannen i ryggen tre gånger.

Han berättar att han sedan gick ut och tog lite luft. När han kom tillbaka satt den knivhuggne rumskamraten på en stol och verkade oberörd. 52-åringen högg honom då ytterligare några gånger i ryggen. Sedan sa han till mannen att "nu får du ringa polisen" och gick ut.

Tingsrätten menar att handlingen bör bedömas som mordförsök då mannen haft uppsåt och döda via så kallat likgiltighetsuppsåt. Man menar alltså att det inte är fastställt att mannen haft för avsikt att döda rumskamraten, däremot har han visat likgiltighet inför eventuella konsekvenser av hans handlande.

52-åringen döms för mordförsök samt ett fall av misshandel på rumskamraten, några dagar innan knivdådet. Han döms till nio års fängelse och ska betala 137 000 kronor i skadestånd till mannen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar