Länsstyrelsen kartlägger årstiderna – söker vårtecken

Foto: Länsstyrelsen

Hur långt har våren kommit hos dig? Länsstyrelsen behöver hjälp med att kartlägga vårtecken.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Tussilago i dikeskanten och blåsippor runt husknuten är vanliga vårtecken. Men hur långt har våren kommit hos dig? Genom att rapportera in vårtecken till länsstyrelsen kan du hjälpa till att kartlägga årstidernas framfart och bidra till forskningen.

För att få mer kunskap om hur bland annat klimatförändringen påverkar växter och djur i Sverige finns webbplatsen Naturens kalender. Där kan frivilliga göra en insats för forskningen genom att rapportera in när igenkännbara vår- och hösttecken syns i naturen. Alla är välkomna att bli rapportörer och observationer av vår- och hösttecken används inom länsstyrelsens miljöövervakning.

– Medborgarforskning kallas det när allmänheten vårteckenspanar och rapporterar in sina observationer till forskarna. Det bidrar till vetenskaplig kunskap och forskningsresultaten används bland annat till att öka kunskapen om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av klimatförändringarna, säger Gunilla Lindgren, miljöutredare vid Länsstyrelsen Uppsala län i ett pressmeddelande.

En trolig effekt av den pågående klimatförändringen är att vårtecknen kommer allt tidigare, men mycket tyder på att även hösttecknen dyker upp tidigare, skriver länsstyrelsen Uppsala. Under Valborgshelgen varje år öppnas även webbplatsen Vårkollen, en särskild sida för rapportering om vårtecken. Naturens kalender drivs av Svenska fenologinätverket som är ett samarbete mellan flera universitet, myndigheter, föreningar och frivilliga. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är huvudman för nätverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar