LARMET: Läkemedlet slut – hundratusentals kan drabbas

. - Foto: Mostphotos

Det receptbelagda läkemedlet är slut och väntas inte vara tillgängligt förrän om flera månader.

delningar

Hundratusentals personer använder varje år läkemedel mot springmask, enligt statistik som nyhetsbyrån Siren begärt ut. Nu har det enda receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, tagit slut och väntas inte komma tillbaks förrän i augusti.

Det finns ett receptbelagt alternativ, Vermox, men med den ökade efterfrågan finns risken att även det läkemedlet tar slut, vilket senast skedde hösten 2018.

– Vi har sett att restnoteringar av läkemedel, generellt sett, har ökat de senaste åren, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket till Nyhetsbyrån Siren.

Orsaken till restnoteringen, det vill säga att läkemedlet inte kan beställas av tillverkaren, är att det råder brist på det verksamma ämnet i Vanquin.

– Marginalerna på läkemedelsområdet blir mindre och mindre. Små förändringar i tillgång, efterfrågan eller lagerhållning kan göra att ett läkemedel restnoteras, säger Johan Andersson till Nyhetsbyrån Siren.

I Sverige såldes drygt 620.000 dygnsdoser läkemedel mot springmask under 2018, året innan var det omkring 860.000 dygnsdoser, enligt statistik från E-hälsomyndigheten. Antalet dygnsdoser ger ett ungefärligt mått på hur många kurer mot springmask som togs på ett år, men siffran motsvarar inte exakt antal patienter, bland annat eftersom antalet tabletter varierar beroende på patientens vikt.

I Uppsala län såldes förra året 24 155 dygnsdoser av läkemedel mot springmask. Det är en minskning från 2017 då antalet var 31 715.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar