LISTA: Åtta livsmedel du aldrig ska lägga i kylen

. - Foto: Matilda Larsson

Här är vanliga maten som många hanterar fel – så ska du göra i stället.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Många av våra livsmedel vi har hemma ska förvaras i kylskåp eller frys, då kylan ofta bidrar till att förlänga hållbarhetstiden rejält.

Men det finns vissa livsmedel som många felaktigt tror ska ställas in i kylen. Mitt Kök har satt ihop en lista över mat du inte bör förvara i kylen.

1. Banan. Många andra frukter och bär mår bra av att ligga i kylen men problemet för bananer i kylen är att fruktköttet förblir hårt, samtidigt som skalet blir grått då bananen är känslig för kyla. Allra bäst trivs bananen på en sval plats så som skafferi eller en källare. Har du för många bananer hemma som du inte kommer hinna äta upp? Skala bananerna, skär i skivor och frys in.

2. Gurka. Gurkan är känslig för både kyla och värme. Den får lätt köldskador av att ligga i kylskåpet och blir då sladdrig och vattnig. Den optimala temperaturen för gurka är egentligen 10-12 grader – det vill säga en matkällare eller liknande är bästa stället att förvara gurkan.

3. Avokado. Omogen avokado bör inte förvaras i kylen då kylan förhindrar avokadon från att mogna. Det gröna köttet får i stället bruna fläckar. Lägg i stället i rumstemperatur - men glöm inte att flera avokador som ligger nära varandra påverkar så att samtliga mognar snabbare. När avokadon väl är mogen kan den med fördel förvaras i kylen.

4. Bröd. Förvaras helst i rumstemperatur men annars kan du lägga det i frysen också. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt.  Glöm inte att skiva brödet innan du lägger det i frysen.

5. Lök. Problemet med lök som förvaras i kylskåpet är att den kalla temperaturen kan göra om stärkelsen så att löken snabbare blir mjuk och fuktig. Glöm inte heller att hålla löken borta från potatis då de snabbt blir dåliga när de förvaras nära varandra.

6. Tomat. Om omogna tomater förvaras i kylskåp tappar de lätt smak, färg och näring. Både tomat och avokado blir bäst om de får mogna i rumstemperatur, men när de väl har mognat håller de bättre i kylskåp, enligt Livsmedelsverket.

7. Potatis. De kan verka robusta men är i själva verket en ömtålig vara, enligt Livsmedelsverket. Eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om potatisen utsätts för ljus eller skadas bör den förvaras mörkt, hanteras varsamt och skyddas mot stötar. Det bästa är om den också kan förvaras svalt, det gör att potatisen inte mjuknar och gror så snabbt. Har man inte tillgång till en sval går rumstemperatur bra.

8. Kaffe. Kaffe bör förvaras på en mörk och sval plats. Anledningen till att du inte ska ställa in kaffet i kylskåpet är att kaffen förlorar smaken för att i stället suga åt sig andra dofter och smaker. Kaffe går i stället att frysa om du har köpt hem mycket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar