Laddar

LISTA: Detta stör sig dina grannar på mest under julen

Genrefoton: Flickr/Montgomery Cty Division, Wikimedia Commons/Alicia Fagerving.

Fylls ditt trapphus med barr efter jul? Eller ser du julgranar som kastas ut genom fönster och lämnas vind för våg för andra att ta hand om?

delningar

SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, har tidigare tagit reda på de vanligaste störningsmomenten i svenska bostadsrättsföreningar.

Då toppades listan av kvarglömt ludd i torktumlaren och felsorterade sopor. Runt jul och vintertid skiljer sig dock klagomålen åt en aning jämfört med övriga tider på året.

Diskussioner kring stök i soprum och tvättstugor byts ut till frågor om snöröjning, kalla lägenheter, slask i trapphus och inte minst, den barrande julgranen.

– Under vintern handlar många klagomål och felanmälningar till oss på SBC om att det är kallt i lägenheten och att det blir väldigt smutsigt i entréer och trapphus. Under vita vintrar får vi även flera frågor om snöröjning. Det som kan irritera lägenhetsinnehavarna mest runt juletid är när grannarna stökar till i soprummet med julklappspapper samt när julgranar slängs runt fastigheten, säger Nina Wahlberg, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC.

Att se till att dörrar och fönster är stängda i allmänna utrymmen är också ett sätt att undvika ont blod mellan dig och dina grannar.

– För att undvika irritation kring såväl julgranar som andra vinterrelaterade störningsmoment rekommenderar vi styrelsen att informera de boende om vad som faktiskt gäller i respektive fråga. Att upplysa de boende om att se till att alla dörrar till gemensamma utrymmen verkligen stängs så att fastigheten inte kyls ned i onödan, kan faktiskt räcka för att fler ska ta ansvar, fortsätter Nina Wahlberg.

Fungerar inte detta och du stör dig på en specifik granne som återkommande slarvar rekommenderar SBC att du talar med vederbörande. Om detta inte hjälper bör du kontakta styrelsen som får ta problemet och samtalet vidare.

Styrelsen har en skyldighet att agera mot störande grannar. Fungerar inte det heller är nästa steg att föreningen skickar en formell rättelseanmaning till grannen.

– För att ha juridisk verkan är det viktigt att en rättelseanmaning utformas korrekt. Vi på SBC ser ofta varningsskrivelser som inte håller måttet för en juridisk process, exempelvis om de är för vagt formulerade. Något som kan bli problematiskt om störningarna eskalerar och varningsskrivelsen är ogiltig. Då måste en ny rättelseanmaning skickas ut, vilket gör att föreningen tappar tid och att de störda grannarna i sin tur kan ha rätt till avgiftsnedsättning för att styrelsen försummat att agera i tid, säger Stefan Lindberg, affärsområdeschef juridik på SBC.

Relaterade artiklar