LISTA: Fem saker du aldrig ska lägga i diskmaskinen

. - Foto: Pixabay

Här är vanliga redskapen som du alltid bör diska för hand.

delningar

En av de vitvaror som många saknar som mest när de inte äger någon, är en diskmaskin.

Det är dock viktigt att komma ihåg att inte riktigt allt kan diskas i maskin. Råd & Rön har satt ihop en lista över saker du inte får lägga i diskmaskinen, utan som mår bättre av att diskas för hand.

Här är fem saker du aldrig ska lägga i din diskmaskin:

1. Köksknivar. Generellt är köksknivar ömtåligare än man kan tro. Trycket från vattenstrålarna i diskmaskinen kan både göra kniven slö och skadad och kan dessutom slå emot och skada annan disk i maskinen. Diska hellre knivarna för hand så håller de längre.

2. Plast- och glasflaskor med etiketter. Om du kör burkar eller flaskor i diskmaskinen som har etiketter fastklistrade finns det en risk att etiketten lossnar, geggar ihop sig och sätter sig i diskmaskinens pump eller spolarmar. Innan du diskar, lägg gärna flaskan i varmt vatten med lite diskmedel och låt stå 20 minuter. Då ramlar ofta etiketten av enkelt och du kan diska förpackningen i maskinen framöver.

3. Termomuggar. Om du diskar termosar i diskmaskinen riskerar vatten att komma in mellan lagerna, vilket förstör isoleringsförmågan hos termosen. Dessutom kan ytskiktet skadas av att diskas i maskin.

4. Skärbrädor och redskap i trä. Den höga värmen från torkningen kan göra att skärbrädan spricker och diskmaskinen kan göra att träredskapen ändrar form och blir skeva.

5. Kristall. Kristallglas och skålar riskerar inte bara att bli kantstötta av annan disk i maskinen, de kan också förlora sin glans och bli grumliga om du har otur, enligt Råd & Rön.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar