LISTA: Miljonregn över Uppsalas ungdoms

Svenska Spel delar ut drygt 1,7 miljoner kronor till idrottsföreningar i vårt län.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Detta är sjätte året som Svenska Spel, genom projektet Gräsroten, kan dela ut mångmiljonbelopp till idrottsföreningar i hela vårt avlånga land.

Drygt 50 miljoner kronor går till ungdomsidrotten och det är spelbolagets kunder som har fått fördela pengarna. Detta genom att välja en till tre favoritföreningar genom Gräsroten.

Efter fotbollen och innebandyn i Uppsala län är det ishockeyn som får mest pengar (117 291 kronor). På fjärde plats återfinns bandyn som får 73 686 kronor, följt av handboll på 30 881 kronor. Att ungdomarna inom fotbollen får så mycket medel är glädjande enligt fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.

– Svenska Spels engagemang och pengarna från Gräsroten är en viktig del i att fotbollsfamiljen i Uppsala län kan fortsätta att växa och utvecklas på både bredd- och elitnivå, säger han, i en kommentar.  

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Foto: Svenska Spel.

I år får Uppsala län dela på 1 714 104 kronor kronor och totalt har 23 073 supportrar i länet bidragit till Gräsroten.

– De här 1,7 miljoner kronorna omvandlas till ren och skär glädje för idrottande barn och ungdomar i Uppsala län. Tack vare Svenska Spels Gräsroten ges fler barn och ungdomar möjligheten att utöva sin favoritidrott, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.  

Mest pengar i länet får IKS Sirius FF (225 502 kr), Dalkurd FF (216 117 kr) och Almtuna IS (57 945 kr).

Förra året inledde Sirius ett långsiktigt projekt med att rekrytera och utbilda unga ungdomsledare i föreningen.

– Målet för 2019 är att alla våra ungdomslag ska ha varsin en ungdomsledare, utöver de vanliga föräldratränarna. Projektet utvecklar både de äldre och yngre grupperna med fokus på utbildning och samverkan i klubben, säger Mattias Sjunnesson, ungdomsansvarig i IK Sirius FK.

Här är de 20 föreningar i länet som fick mest pengar. Tabell: Svenska spel.

FAKTA

Fakta om Gräsroten

Gräsroten är ett initiativ där Svenska Spel årligen delar ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som helt och hållet bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja upp till tre favoritföreningar. I år har 504 281 personer sett till att 8 361 föreningar inom 71 idrotter får ta del av pengarna. Utöver de 50 miljoner kr som kunderna fördelar, får även samtliga anslutna föreningar ett garantibelopp från Svenska Spel på 1 000 kronor. Det gör att den totala utbetalningen i år landar på cirka 58,3 miljoner kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar