Laddar

Livets Ord kritiska mot möjligt förbud: ”Märkligt utspel”

Skolchefen för Livets Ords kristna skola menar att S ägnar sig åt kollektiv bestraffning.

delningar

På tisdagen gick Socialdemokraterna med kunskapslyfts- och gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen, ut med ett vallöfte om att förbjuda religiösa friskolor och ombilda de som redan finns, rapporterade Aftonbladet.

Tillsammans med Katarinaskolan och Imanskolan är Livets Ord en av tre verksamheter i Uppsala som bedriver skolor med konfessionella inslag.

Magnus Westergård, som är skolchef för Livets Ords kristna skolor i Uppsala, bemöter nu utspelet från ministrarna.

– Det är ett väldigt märkligt utspel, men ändå inte så förvånande. Jag har svårt att se att man ger sig på LOKS eftersom vi arbetar fullt ut enligt den svenska läroplanens värdegrund och de nationella riktlinjerna, säger han till 24Uppsala.

Enligt Socialdemokraterna ska judiska skolor undantas från förbudet. Till tidningen säger Ardalan Shekarabi, att ”Det finns särskilda regler för de minoriteter vi har i Sverige. Den judiska minoriteten skyddas i den lagstiftningen och det innebär att de kommer att kunna behålla sin struktur med särskilda utbildningar.”

Magnus Westergård ställer sig inte emot det uttalandet, men ifrågasätter samtidigt varför enbart de ska undantas från förbudet.

– Jag är positiv till att de judiska skolorna ska finnas, men då tycker jag att det ska gälla för alla. Vi ser allvarligt på det här och kommer att följa debatten noga. Den här typen av diskussioner stör den studiero som vi jobbat stenhårt för. Jag tycker att ministrarna först och främst ska sätta fingret på vad som är problemet – och lösa det, inte ägna sig åt någon form av kollektiv bestraffning, säger han.