Livia, 8, utsedd till Årets djurhjälte på Svenska hjältar-galan

Till vardags arbetar hunden Livia med svårt sjuka barn på akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Varje dag är hunden Livia, 8 år, med sin matte Ann Edner på jobbet. Ann arbetar som barnläkare vid Akademiska sjukhuset och Livia är Sveriges första, och än så länge enda, sjukhushund. På Svenska hjältar-galan blev labradoodlen (en blandning mellan labrador och pudel) utsedd till Årets djurvän.

– Det är helt fantastiskt och jätteroligt. Det är verkligen en bekräftelse på det arbete som vi hållit på med i flera år för att grundligt, vetenskaplig och på ett säkert sätt föra in sjukhushund till de sjuka barn som önskar möta henne. Det känns väldigt positivt, säger matte Ann Edner till 24Uppsala.se.

Livia har ingått i ett forskningsprojekt där man undersökt vilken slags betydelse en vältränad och lydig sjukhushund kan betyda för svårt sjuka barn som måste stanna länge på sjukhus.

– Livia ökade välbefinnandet hos alla de barn som kunde uttrycka sig hos sina föräldrar. Då dök idén upp inom mig att föra in hund som komplementär medicinbehandling. Man får gå genom läkemedelsverket precis som med vilken medicin som helst. Det är hela vårt forskningsprojekt, berättar Ann.

Under nomineringsprocessen till Årets djurhjälte har många föräldrar vittnat om Livias betydelse. Barn vars armar nästan har varit förlamade har kunnat arbeta upp sin förmåga att röra sig tillsammans med Livia. Barn som nästan varit apatiska har hittat lusten att leka igen med sjukhushunden.

– Vi jobbar parallellt jag och Livia och vi älskar att gå till jobbet. Livias barnbarn Luna, som är ett och ett halv år, går successivt i hennes tasspår till att bli sjukhushund. Att bli det är en lång och gedigen utbildning med grundlydnad som innebär specialträning för att veta hur man sköter jobbet. Luna lär sig just nu grundbeteendet att inte slicka på patienterna eller köra ner nosen för djupt. Hon har en bra läromästare i Livia.

Foto: Aftonbladet

Forskningen har ägt rum på en barnavdelning på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Mötena med barnen sker alltid under kontrollerade förhållanden och de träffas i ett specialrum bredvid lekterapin med en specialingång. Livia möter barn med alla slags sjukdomar och de barn som Livia träffar i forskningsprojektet är mellan tre till 18 år. Många av barnen har tumörsjukdomar av olika slag, berättar Ann.

Hur är Livia med barnen?

– Livia är fantastisk avkännare. Om det är ett lugnt barn är hon lugnt och är det uppspelt barn vet hon hur hon ska bemöta barnet. Det non-verbala språket är outstanding i kommunikationen med barnet. Tillsammans med den villkorslösa kärleken är det en oslagbar kombination i vad en sjukhushund kan göra för det sjuka barnet. Efter vårdnadshavaren är lek det viktigaste för barnet. Så varför ska inte de sjuka barn som vill vara med en hund få vara det?

Foto: Aftonbladet

Anders Bagge var den person som delade ut priset till Livia under galan på Cirkus i Stockholm. Bagge är mycket öppen med att han är en riktigt stor hundvän, och när han kom ut på scenen blev det ett känslosamt möte med Livia.

Ann, hur var det egentligen att befinna sig på galan?

– Det var jätteroligt, och det var en sån härlig stämning. Hela galan handlar om barn, vilket värmer ett barnläkarhjärta. Det var så fint att möta Anders Bagge, en verklig hundperson och det utstrålar han också. Där delar vi något.

Hur stolt är du egentligen över Livia nu?

– Jadu, säger Ann och skrattar lite;

– Det allra finaste är just bekräftelsen att Livia får jobba med de sjuka barnen som behöver det. Det är det som värmer mig. Hon får göra det arbete som hon är så ypperlig på, och faktiskt i dagens situation världsbäst på. Det vi människor inte kan göra det kan våra fyrbenta vänner utföra. 

Tillsammans har Livia och Ann flera studier på uppstart, exempelvis med föräldrar till för tidigt födda barn och med barn som har svårt att äta.

– Det här är bara början, men att Livia blev Årets djurhjälte är en otroligt härlig, rolig och helt fantastisk bekräftelse på det arbete vi gör. 

Foto: Aftonbladet

Foto: Aftonbladet

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar