Lucas, 26, från Uppsala gör skådespelarkarriär i New York

Lucas Serbys agent har satt igång karriären för bland andra Matt Damon, Ben Affleck, Ariana Grande, Ansel Elgort och Mischa Barton.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Lucas Serby, 26, från Uppsala valde att satsa på drömmen om en skådespelarkarriär i New York. Han har redan spelat på flera teaterscener, setts på tv av över en miljon människor och fått en agent som är mamma till en av hans ungdomsidoler. Drömmen om att arbeta som skådespelare har han haft sedan han var liten.

– Mamma jobbade som filmrecensent så jag såg mycket film. Det var så jag blev intresserad, berättar Lucas Serby för 24Uppsala.se.

Efter att ha tagit studenten från IT-Gymnasiet i Uppsala i 2011 flyttade han till Stockholm utan några skådespelarmeriter i bagaget. Där jobbade Lucas på kontor, men bestämde sig för att ta tag i film- och teaterdrömmarna. De första åren i huvudstaden spelade han bland annat en biroll i tv-serien "Jävla Klåpare!" som sändes på TV12 hösten 2016. I den skådespelade han mot humorveteranerna Måns Nathanaelsson och Christian Åkesson. Han hade även en del statistroller.

– En dag slog det mig att jag inte alltid ville jobba på kontor. The American Academy of Dramatic Arts besökte Stockholm som en del i deras internationella informationsresa och då bestämde jag mig för att göra audition. Jag hade velat ta mig till USA så då tänkte jag slå två flugor i en smäll.

Lucas Serby. Foto: Jason Kaufman/Henleon Photography.

Sagt och gjort – efter en audition som gav honom ett stipendium baserat på merit antogs Lucas till skolan hösten 2016. The American Academy of Dramatic Arts har varit hemvist för flera Hollywoodgiganter, som bland annat Robert Redford och Danny Devito.

– Stipendiet på 14 000 dollar fick jag för hur bra jag gjorde ifrån mig på min audition för skolan. Det är nästan 140 000 svenska kronor. Mycket av pengarna går till skolavgiften för skolan, och sedan fick jag ta CSN-lån och så hade jag ihopsparade pengar, säger Lucas.

Han gick på skolan i två år innan han tog examen 2018 och gav sig ut i arbetslivet. Nu är han inne på sitt tredje år i New York.

– Jag var redo att ta mig ut på arbetsmarknaden när skolan var slut och det finns väldigt mycket möjligheter här, så man går på auditions rätt ofta. I början är man inte van alls för det är som att gå på arbetsintervju några gånger i veckan. Jag brukade vara lite nervös, men nu tycker jag nästan att det är kul att gå på audition. Det har blivit rutin, säger han.

Foto: Mark Wyville

Vilka roller tar du helst?

– Så länge det är en bra skriven karaktär så tycker jag att det är kul och intressant. För mig är det viktigt att det är en professionell miljö med de jag arbetar med och en bra cast. Får jag någon bra roll inom antingen film, tv eller scen gör jag gärna vad som helst. Målet är självklart att stanna här i landet.

Sedan han tog examen 2018 har Lucas spelat den humoristiska Clownen i en uppsättning av Shakespeares "En Vintersaga" på en teater på 14th street tillsammans med teatertruppen Classics on the Rocks. Han tilldelades även en roll i indiefilmen "Hollow" och gestaltade Sid Wells i den nya kriminalserien "In Pursuit" with John Walsh. Serien har sänts på Investigation Discovery och avsnittet sågs av 1,36 miljoner tittare på premiärdagen och är den näst högst rankade serien i kanalens historia.

Lucas Serby. Foto: Lisa Flanagan

Lucas producerade och medverkade i december i förra året i den skandinaviska scenfestivalen Nordic Stage 2, i ett samarbete med bland annat Dramaten och Bergman Studio. Han uppträdde i svenska Tanja Lorentzons (känd från Millenium-trilogin) pjäs "The Courtyard". Pjäsen sågs på plats av bland andra Lena Endre och Nikolaj Coster-Waldau, känd för rollen som Jaime Lannister i Game of Thrones. Nu har Lucas även inlett ett samarbete med en agent.

– Jag ansökte för en roll i en film som skulle spelas in i South Carolina. Jag fick frågan vem jag representerades av och jag svarade att jag inte hade någon agent, varpå jag fick frågan om jag ville bli rekommendera mig för någon. Jag fick namnet till Shirley Faison från agenturen Carson-Adler. Hon är även mamma till Donald Faison som spelade Turk i serien Scrubs. Jag gjorde audition för henne och hon tyckte att jag var bra, så då bestämde hon sig för att jobba med mig. Det är en cool agentur som har satt igång karriären för bland annat Matt Damon, Ben Affleck och Ariana Grande, berättar Lucas, och fortsätter;

– De säljer in en till casting directors och kastar in dig genom dörren till andra jobb än de man själv hittar. Har du en duktig agent är det skitbra.

Lucas har även arbetat som modell i New York och gått ett par shower under fashion week för den Taiwanesiska designern Alexander King Chen samt för den japanska designern Yoshiyuki Minami för hans märke MANONIK. Han har även arbetat som modell och host under flera större modeevenemang så som Ralph Lauren's 25th Anniversary Fashion Week Show förra året och under Louis Vuitton's fashion cruise show och Met-Galan i år.

Lucas Serby under Alexander King Chen-showen. Foto: Privat

Finns det någon specifik person du drömmer om att jobba tillsammans med?

– Oj, vad svårt, säger Lucas och tänker efter lite.

Christopher Nolan är en av mina favoritregissörer. Han har gjort alla nya Batmanfilmerna och Inception. Han är skitduktig tycker jag. Sedan är Leonardo DiCaprio alltid duktig i det han gör, så det hade varit kul.

Lucas Serby. Foto: Jason Kaufman/Henleon Photography.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar