Lyckad show med hela konståkningsklubben på isen

"Superhjältarna on Ice" lockade flera hundra åskådare under söndagen och måndagen.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Någon som alla kanske inte vet är att Uppsala både har ett helt gäng elitåkare och en av Sveriges största konståkningsklubbar – Uppsala Allmänna Konståkningsklubb. Under gårdagen var det, efter flera månader av förberedelser, äntligen dags för premiären av UAKK:s vårshow "Superhjältarna on Ice" i Gränby ishall.

– Det är en föreställning som alla klubbens åkare deltar i, från de i skridskoskolan till våra elitåkare. Några personer fick spela några huvudkaraktärer från filmen Superhjältarna. Sedan gjord vi nummer av scener i filmen, så det blev vår egen version av Superhjältarna, berättar arrangören Linnea Bergmark.

På ett kreativt sätt användes speakers och inspelade röster för att driva handlingen framåt och professionellt ljus följde åkarna på isen i den i övrigt nedsläckta hallen. Musiken var vald för att ytterligare förstärka numrens betydelse i handlingen.

– Det blev jättebra. Jag var lite orolig på genrepet, för det var några som missade att åka in och allt tog lite mer tid än tänkt. Men under hela showen i går var det så bra och jag satt och såg på och var så lycklig för att allt rullade på. Alla var jätte, jätteduktiga. Det gick väldigt bra, säger Linnea Bergmark.

Foto: Jonas Pertoft

Under måndagsmorgonen visades showen igen för andra och sista gången. Denna gång bestod publiken av flera av Uppsalas förskolor och skolor.

– Det var mycket folk där i går, vi uppskattade cirka 600 till 800 stycken och vaktmästarna sa att det var fler åskådare än på A-lagsmatcherna i hockeyn. I dag var det ganska många skolor och kollade och även SFI var på plats, så det har varit mycket folk.

Hur har den här stora show-satsningen varit för alla de som medverkade?

– Det var 80 tävlingsåkare och 150 elever från skridskoskolan och fortsättningsgrupper som deltog i showen. De tycker att det är jätteroligt, framför allt eftersom det var en lite speciell show. I vanliga fall har de uppvisning gruppvis men nu var det mer roller och mer som en teater, för vi hade ljus och jobbade mycket med rekvisita. Jag vet att de tyckte att det var väldigt roligt, säger Linnea Bergmark.

Foto: Jonas Pertoft

Hela klubbens bredd visades upp och det bjöds både på komplicerade gruppformationer och imponerade prestationer i solo- och paråkning. Rekvisita, smarta scenlösningar och snygga kostymer bidrog ytterligare till få åskådarna att följa berättelsen om Mr Incredibles kamp för att rädda världen och bli en hyllad superhjälte. I det stora finalnumret fyllde klubbens tävlingsåkare isen och genomför en glädjefylld dans och åkning i avancerade formationer.

– Jag har själv åkt i många år, men nu är jag tränare och så gillar jag att fixa showerna också, berättar Linnea Bergmark, och fortsätter;

– Det håller mig kvar vid sporten. Några av numren i den här showen har jag koreograferat. Vi har varit en showgrupp som har skrivit handlingen, men sedan har andra tränare koreograferat större delen av numren. 

Foto: Jonas Pertoft

Föreningen UAKK har arbetat med showen helt idéellt. Det är den största showsatsningen som klubben någonsin har gjort.

– Vi har show varannat år, eftersom det är två konståkningsklubbar i Uppsala som turas om. Det har varit ett extremt stort arbete och vi började förbereda oss inför "Superhjältarna on Ice" redan föra året genom att planera vilka roller åkarna skulle ha samt skriva manus. I början av året började vi med showträningar på is. Det var varit ett mycket stort jobb, men ett mycket roligt projekt, säger Linnea Bergmark.

Foto: Jonas Pertoft

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar