Mäklare: Osäker bostadsmarknad framöver

Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Genrefoton: Wikimedia Commons, FMF.

"Det finns många osäkerhetsfaktorer för konsumenterna", enligt Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

delningar

Både bostadsrätts- och villapriserna i riket har stått stilla senaste månaden.

På tre månader har bostadsrättspriserna ökat med tre procent, medan villapriserna har stått stilla. Det visar senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik

– Det har gjorts många affärer i oktober. Det har varit fler spekulanter på visningarna och snabbare till avslut, framför allt på bostadsrätter, men även för villor. Bostadsrättspriserna har återhämtat sig under en tid för att nu kanske plana ut igen. Det är inga stora prissvängningar och det ser jag som positivt och stabilt, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Fastighetsbyrån ser man istället marknaden som mer osäker framöver.

– Det finns många osäkerhetsfaktorer för konsumenterna: Konjunktur, räntan, bostadspolitiken, nyproduktionsmarknaden till exempel. Samtidigt har vi fortsatt bostadsbrist och många har behov av att flytta. Jag tror att vi kommer få leva med en ryckig bostadsmarknad med både upp och nedgångar under ganska lång tid, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Han menar att många potentiella bostadsköpare också avvaktar för tillfället.

– Det är små prisförändringar men överlag känns marknaden relativt osäker. Många bostadskonsumenter är lite avvaktande och vet inte riktigt hur de ska agera. Vi har dock sett ökad efterfrågan på bostadsrätter i Stockholm den senaste tiden, med stigande priser som följd. Den uppgången slår också igenom på rikssiffrorna, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar