I samarbete med annonsör

Mäklaren: Detta ska du tänka på när du ger dig ut på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har förändrats sedan några år tillbaka. Ulrika Lööf, VD på Riksmäklaren ger sina råd om hur du ska agera vid köp och försäljning.

delningar

Den drastiskt stigande bostadsmarknaden som vi upplevde för några år sedan har lugnats ner och återgått till en mer jämn marknad. Prisutvecklingen har gått ner en aning och skillnaderna från månad till månad är inte lika stora längre.

Bostadsrätter har i regel minskat någon procentandel i pris över hela landet den senaste tiden, vilket nu färgar av sig på villamarknaden. I Uppsala har priset för villor minskat med 8,6 procent de senaste tre månaderna.

– Vi har ganska länge sett att villorna har varit opåverkade och det har nog berott mycket på grund av utbud och efterfrågan, säger Ulrika Lööf, VD på Riksmäklarna Uppsala.

Den mer stabila bostadsmarknaden gör att köparna agerar något annorlunda än tidigare. De snabba, impulsiva köpen är inte lika många längre och människor tenderar att planera för framtiden när de ska köpa bostad. Därmed inte sagt att marknaden står still.

– Folk köper och säljer fortfarande men vi ser att "nöjesflyttningarna" är borta. Man köper och säljer för att bo långsiktigt, av de vanliga anledningarna, att livet pågår. Det är en väldigt rörlig marknad, säger Ulrika Lööf och fortsätter;

– Vi kommer ifrån en onormal marknad där priserna gått upp så mycket som det gjort de senaste tio åren. Det vi ser idag är en ganska sund marknad. Jag tycker att kunderna börjar bli mer trygga. Folk har blivit mer bekväma, vilket är positivt, att de känner inte samma stress.

Är det köparens eller säljarens marknad?

– Jag skulle nog säga att det är en ganska bra jämnvikt. Det är en sund marknad för både köpare och säljare och de hittar varandra och kommer överens.

För den som går i säljtankar är det viktigt att man förbereder sig på att försäljningen kan ta lite tid på den nya marknaden.

– Det kanske tar en månad att sälja och det kommer kanske att krävas tre eller fyra visningar. Det är viktigt att man tänker på tillträdestider, att om man ska köpa något så har skaffar man tillträde så långt fram i tiden som möjligt. Som säljare är det viktigt att ha lite marginal, så att det finns möjligheter att gå ner en aning i pris om det skulle behövas, säger Ulrika Lööf.

Vad är ditt råd till den som går i säljtankar idag?

– Förlita dig på din mäklare och följ de råd som ges. Vi jobbar verkligen nära marknaden och kan den. Följ vägledningen och var delaktig i processen, avslutar Ulrika Lööf.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar