I samarbete med annonsör

Mäklarens tips för en bra bostadsaffär

Ulrika Lööf, VD på Riksmäklaren i Uppsala ger sina råd om marknadsläget i Uppsala.

delningar

Det har börjat lätta upp kring försäljningar av bostäder i Uppsala och trenden är att det börjar gå lite snabbare igen. Säljare och köpare möts och det finns således utrymme för bra affärer på båda hållen. Visningarna blir allt mer välbesökta igen och Ulrika Lööf märker av en allt tilltagande bostadsmarknad under våren.

– Vi är tillbaka på en ganska normal marknad från att ha varit lite mer stillastående under hösten och vintern. När det gäller villor är det ett relativt litet utbud för köparna och visningarna är i regel väldigt välbesökta. Vi ser ofta mellan 20-30 familjer på samma visning. Därför är det en bra tid att sälja sin villa om man går i de tankarna, säger Ulrika Lööf.

För bostadsrätter råder ett större utbud och spekulanterna är därför inte lika många som på husvisningarna. Nyckeln till att göra en riktigt bra affär som säljare är då att ha tålamod.

– Jag sålde en etta på Sturegatan, väldigt centralt för 88 000 kronor per kvadratmeter. Den gick för 1 850 000. Dock tog det ganska lång tid innan jag hittade två spekulanter med de finanserna, säger Ulrika Lööf.

Om man är på jakt efter en bostad, vad ska man tänka på då?

Ta del av besiktningsprotokoll och ring besiktningsmannen och ställ frågor. Ta också kontakt med banken ha lånelöftet klart. När det gäller budgivningen sen så är det bra att ha bestämt en nivå och ett maxbud, så att man är säker på vad man gör. Självklart är det också viktigt att ta kontakt med mäklaren innan visningen. Har man ett boende som ska säljas är det bra att förbereda detta så att man är redo när det är dags.

Hur ser du på framtida månader, vad spår du kommer hända på marknaden framöver? 

– Det känns mer positivt nu än för något år sedan. Livet fortgår ändå, även om marknaden har förändrats. Man behöver köpa och sälja, det finns köpare. Bankerna styr ganska hårt och kommer att fortsätta göra det, vilket påverkar mer än tidigare. Men det känns ändå positivt att vi är tillbaka till en sund bostadsmarknad. Spekulationsköp är helt borta.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar