Laddar

Mångmiljonbelopp till Barncancerforskning i Uppsala

Så mycket får forskare i Uppsala.

delningar

Totalt 120 miljoner kronor delas ut till 92 olika projekt runt om i landet, och av dessa går drygt 15 miljoner till forskare i Uppsala.

– Barncancerfondens vision är att utrota barncancer och för att lyckas måste forskningen fortsätta drivas framåt. Idag överlever 80 procent av de barn som insjuknar i cancer, men 80 procent räcker inte. Genom de anslag som våra forskningsnämnder nu har beviljat kan forskare över hela landet bedriva sitt viktiga arbete och förbättra chanserna för de barn som drabbas, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Karin Forsberg Nilsson är professor i stamcellsforskning och det är bland annat hennes forskargrupp som studerar ett enzym som stimulerar hjärntumörens tillväxt.

– Vårt projekt handlar om hur cancerceller i hjärnan kommunicerar med den friska vävnaden runt omkring. Vad är det som får cancerceller att vandra iväg? Vi vill hitta mekanismer som vi kan blockera så att cancerceller inte skickas iväg, berättar Karin Forsberg Nilsson.

En viktig pusselbit är att förstå hur tumörcellerna samspelar med resten av för att stoppa cancerns spridning.Målet med forskningen är att hämma tillväxt och sjukdomen.