Laddar

Manifestation i Uppsala mot Turkiets offensiva attack på kurder

En manifestation mot Turkiets offensiv som hittills skördat flera hundra dödsoffer i den kurdiskdominerade staden Afrin i Syrien kommer under tisdagskvällen äga rum i Uppsala.

delningar

Under tisdagen klockan 17.30 kommer en manifestation avgå från Slottsbacken till Stora torget i Uppsala med anledningen av Turkiets invasion av staden Afrin, i norra Syrien, som mestadels befolkas av kurder. Den turkiska offensiven har hittills skördat flera civila dödsoffer och attackerna pågår i detta nu.

– Vi vill uppmärksamma omvärlden på den etniska rensningen av kurder som Turkiets president Erdoğan sedan två månader tillbaka beordrat. Turkiska styrkor attackerar och dödar inte bara den kurdiska civilbefolkningen, som inte ens har kastat en sten över gränsen, utan har även utfört flygbombningar på civila områden, historiska platser och andra fredliga områden som domineras av kurder i norra Syrien, platser där det inte ens pågår strider, säger Ferhat Hevik, presstalesperson för Uppsalas och Kurdistans Solidaritetsförening, NCDK som anordnat manifestation i Uppsala.

Han tillägger att världssamfundet måste reagera då situationen är akut och flera hundratusen människor har flytt till den syriska staden Afrin för att söka skydd, vilket kan leda till ett massmord på civila kurder. Enligt den kurdiska YPG-milisen ska president Erdoğan tagit hjälp av radikala islamister, som ISIS och Al Qaida när han nu invaderat den kurdiska regionen, där kurdiska styrkor tidigare besegrade terrororganisationerna i Kobane, Raqqa och övriga stora delar av Syrien. De kurdiska styrkorna har även vittnat om att Turkiet under hela kriget i Syrien gett sitt stöd till terrororganisationerna genom att rusta dem med vapen, sprängmedel och annan logistik för att hjälpa dem att besegra kriget.

– Kurdiska folket är tillsammans med andra folkgrupper under ett stort hot nu. Varje dag dödas civila. Till exempel har Turkiet tagit kontroll över alla vattenledningar och använder detta som ett vapen mot civila sedan en vecka tillbaka. Vi ska minnas att folket som just nu dör i Afrin, är samma kurder som tillsammans med de allierade länderna besegrade ISIS. Samma ISIS som även utförde en rad attacker i Europa och Sverige där många civila dog. Den svenska regeringen och folket ska ha Drottninggatan i Stockholm i åtanke, och andra världskriget där tyska tåg fick passera igenom Sverige helt oförhindrat. Sverige har nu chans att visa att de lärt av sin historia och skriva in en ny berättelse i historieböckerna, om hur de 2018 stod upp mot Erdogans politik som bryter mot all medmänsklighet, fortsätter Ferhat Hevik.

Det som sker i Afrin är en upptrappning av en rad händelser som lett till att Turkiets president Erdogan attackerar kurderna i staden Afrin. Redan under hösten 2017 varnade han för ett ”etniskt krig” i samband med den kurdiska omröstningen om självstyre i Irak.

– Om Barzani och den kurdiska regeringen inte backar från sitt misstag snarast kommer de att gå till historien med skammen över att ha dragit in regionen i etniskt- och sekteristiskt krig, sa Erdogan i talet, skrev Aftonbladet i en artikel den 26 september 2017.

Varför Erdogan reagerade på att kurderna valde att gå till omröstningen om självstyre i Irak, är enligt Ferhat Hevik, på grund av att presidenten inte accepterar det självstyre som även kurder inom Turkiets gränser begärt. Presidenten rättfärdigar attackerna på den kurdiska civilbefolkningen i Afrin genom att hävda att de endast attackerar terrorstämplade organisationer som är kurdiska. Alltså organisationer vars styrkor varit med och besegrat terrororganisationer såsom Islamiska staten, ISIS.

– Han är rädd att kurderna inom Turkiets gränser ska få igenom ett kurdiskt självstyre. Erdogan försöker använda olika medel för att täcka för folkmordet på kurderna, genom att påstå att det endast är kurdiska terrororganisationer han attackerar eftersom de utgör ett hot mot turkar. Men det är inga andra än kurder som dör, då det inte finns civila turkar i Afrin, därför kan man kalla attackerna ett folkmord på kurder då det är kurdiskt mark som attackeras. Det är nu eller aldrig vi ska stå upp för det som händer kurderna i Afrin och Rojava. Erdogans krig mot kurderna och det demokratiska styret måste stoppas, och det gör vi alla tillsammans ikväll.

Vid samlingsplatsen på Stora torget kommer flera personer hålla tal, bland annat Ilona Szathmári Waldau, (V) Mohamad Hassan (L) och Kirsti Kolthoff (FI).