Laddar

Mardrömsbeskedet: “Det blir ett pollenrikt år i år”

Så här kan du motverka symtomen.

delningar

Är du en av alla svenskar som har problem med pollenallergi? Om ett par veckor beräknas pollensäsongen dra igång för fullt – och det ser ut att bli en jobbig sådan, rapporterar Metro.

Tidningen har pratat med Agneta Ekbom, som är intendent och pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet. Ungefär vartannat år är det extra mycket björkpollen i luften, och enligt henne inträffar det i år.

– Det blir ett pollenrikt år i år. Det kommer var märkbart mer björkpollen i år jämfört med förra året. Det är vanligt att det är så. Träden satsar energi på att frigöra pollen med tvåårscykler och det inträffar i år, säger hon.

Säsongen har redan smygstartat.

– I södra Sverige ser vi redan låga halter av hassel- och alpollen. Men vädret gör att det inte kommer igång riktigt. Om ett par veckor när vädret blir mer vårlikt kommer pollensäsongen igång på riktigt, säger Ekebom.

Ungefär en femtedel av alla svenskar lider av pollenallergi, enligt Vårdguiden. De rekommenderar att använda receptfria allergimediciner för att motverka symptom. Om det inte funkar bör man söka vård och få receptbelagda mediciner.

– Först och främst ska man hålla koll på prognoserna och om man brukar få problem är det viktigt att ha sina mediciner redo, säger Agneta Ekebom.

Symtom vid pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att:

* ha både vattnig snuva och nästäppa * nysa mycket * ha klåda i näsan * få röda, kliande ögon som rinner * känna sig trött.

När ska jag söka vård?

Sök vård om:

* receptfria läkemedel inte hjälper * små barn har pollenbesvär * du har astmasymtom med andningsbesvär eller hosta * du får besvär från luftrören med hosta när du tränar * du har allergibesvär under hela året.

Källa: Vårdguiden.