Laddar

Mardrömsförlossning tog flera dygn: ”Fått allvarliga följder”

Uppsalaföräldrarna är mycket kritiska till hur förlossningen hanterats.

delningar

I december 2015 åkte en gravid kvinna och hennes partner in till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att föda sitt första barn. Men upplevelsen blev en mardröm då förlossningen tog flera dygn. Två år senare valde föräldrarna att anmäla händelsen och nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet.

”Vi har inte orkat göra en anmälan förrän nu”, skriver Uppsalaföräldrarna i sin anmälan.

Enligt IVO tilläts den inledande fasen av förlossningen, latensfasen, pågå under flera dygn, något som kritiseras av IVO. Kvinnan tömdes redan då på energi och hade inte mycket krafter kvar det till aktiva fasen av förlossningen.

Kvinnan var inför förlossning inställd på en vaginal förlossning, men efter flera dygn av sömnbrist och smärta, uttryckte patienten vid minst fyra olika tillfällen att hon ville få ett kejsarsnitt. Något som hon nekades.

”Det verkar inte som det finns någon rutin för reflektion och förnyad bedömning när förlossningen drar ut på tiden. Detta har fått allvarliga följder och onödigt lidande för oss”, skriver föräldrarna.

Mardrömsförlossningen fick avslutas med sugklocka då patienten var dränerad på kraft och styrka. Barnet fick då en hudskada som krävde omläggning och tillsyn, men i övrigt var barnet fullt friskt.

IVO väljer också att understryka vikten av att en partner görs delaktig i en förlossning, något föräldrarna anser inte hände i deras fall.

Relaterade artiklar