Laddar

Maria från Uppsala första kvinna i styrelserummet på över tio år: ”Det är viktigt”

Maria Andersson från Uppsala berättar om uppdraget och beskriver det som intressant och kul.

delningar

Över tio år har gått sedan en kvinna satt med i styrelsen vid Svenska Byggindustrier Uppsala. Nu är det återigen ett faktum. Maria Andersson, vd på Makrona valdes på årsstämman den 26 januari in i styrelsen.

Maria tar platsen som ordinarie ledamot – en plats som bara män haft sedan 2006.

– Det är viktigt att få in flera kvinnor i vår bransch och att Maria representerar BIs styrelse som VD på ett av Upplands största lokala bygg- och anläggningsföretag känns naturligt, säger Ulf Hansson, ordförande i styrelsen för Sveriges Byggindustrier Uppsala.

Och att Maria kommer sitta tyst i styrelserummet är inte särskilt troligt. Med sina 25 års erfarenhet i branschen vill hon kunna bidra.

– Vi har många utmaningar som är desamma som för de stora bolagen men även andra, som jag gärna för upp på agendan, säger hon, och fortsätter.

– Mycket ska byggas, men vem ska göra det. Bristen på kompetens är en av de frågor som intresserar mig mest. Och att få jobba i den lokala styrelsen med den och andra frågor är utvecklande, intressant och kul, säger Maria Andersson, VD Markona AB

Markona är ett av de tio största anläggningsföretagen i Sverige och har omkring 200 anställda. Företaget grundades 1994.