Laddar

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

delningar

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs – Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g) Sötpotatisfalafel 1 pkt kikärtor 380 g 1,5 st normalstora sötpotatis 1 st ägg 1 dl panko 1 tsk dijonsenap 1 tsk grönsaksfond 1 tsk spiskummin 1 tsk lökpulver 1 tsk vitlökspulver 1 tsk paprikapulver 1 tsk chiliflakes 0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak) Olivolja

Citronaioli 1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans) Rivet citronskal från en st citron 1 tsk citronsaft 1 st vitlöksklyfta Ev salt

Avokado- och gurksallad 1 st gurka 2 st avokado 10-12 st småtomater 1 msk olivolja 1 dl hackad mynta Salt

Serveras med ris

Gör så här Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

 

Citronaioli Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se