Negativa trenden: Ljusbränderna ökar i december

Så många bränder på grund av levande ljus har inträffat i Uppsala.

delningar

I december stiger antalet ljusbränder jämfört med resten av året. Under de senaste tjugo åren har räddningstjänsten ryckt ut till sammanlagt 5.700 bränder orsakade av levande ljus, varav ungefär var tionde gång i Stockholm. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är viktigt att vara vaksam. En bra regel är att den som tänder ljuset släcker ljuset, och att man inte ska lämna brinnande ljus när man går ut ur rummet, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, till Nyhetsbyrån Siren.

I vårt län är det stora variationer mellan antalet bränder på grund av levande ljus mellan 1998 och 2017. Flest ljusbränder har det de senaste 20 åren varit i Uppsala kommun - 128 stycken. Minst antal ljusbränder har inträffat i Älvkarleby kommun, där det skett fyra stycken.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Förra året ryckte räddningstjänsten ut drygt 200 gånger runtom i landet på grund av ljusbränder. 1998 var motsvarande siffra cirka 350. Förutom att se till att släcka ljusen är det också viktigt att komma ihåg att stänga av spisen.

– Bränder på spisar i samband med matlagning är den vanligaste brandorsaken, säger Anders Bergqvist.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar