Nu anordnas gratis parkour med erfarna ledare: "Är till för alla"

Två gånger i veckan kan man få testa på att övervinna hinder på Sara Stinas torg i Uppsala.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På Sara Stinas torg i Uppsala kan man testa på parkour helt gratis i sommar. Aktiviteten anordnas på tisdagar och söndagar av UPK Uppsala Parkourförening som kommer att ha två erfarna ledare på plats för att hjälpa till och visa nya tips och tricks. Ingen föranmälan behövs och det är bara att dyka upp.

– Den här har ingen åldergräns överhuvudtaget. Det är till för alla - från barn upp till pensionärer, eftersom man kan anpassa mycket utefter ens egna förutsättningar. Men om man är under tolv år ska man ha målsman med sig, säger Anna Lovéus, marknadsansvarig för Gränbystaden till 24Uppsala.se.

På Sara Stinas torg har det ställts upp en del hinder. Parkour handlar om att ta sig förbi hinder med självsäkerhet om att man kan göra det. Hindret kan vara ett räcke, en hög mur eller ett mellanrum mellan två avsatser. Men det handlar inte bara om fysiska hinder, utan även om sina egna begränsningar, exempelvis trötthet, rädsla och tvivlande tankar. För varje hinder man lyckas kämpar sig förbi växer självsäkerheten och den fysiska kapaciteten och nästa hinder blir då lättare att möta. Alla deltagare ansvarar själv för sin egen säkerhet.

– Du kan vara med vid ett enda tillfälle eller välja att vara med flera gånger och utveckla dig själv. Aktiviteten byter inte svårighetsgrad för varje tillfälle, utan man får hjälp av tränarna med det man själv vill lära sig den specifika dagen. Det finns ingen övre gräns för hur många som kan delta, men blir det ett jättestort intresse kanske vi får begränsa lite eller ta in flera ledare. Men eftersom det är så många tillfällen tror jag att det blir bra spridning, säger Anna Lovéus.

Parkour, Pressbild.

FAKTA

Om prova-på parkour:

Dag: Tisdagar och Söndagar datumen 4/6, 9/6, 11/6, 16/6, 23/7, 28/7, 30/7, 11/8, 13/8, 18/8 Tid: Tisdagar 18:30 – 19:30, Söndagar 15:00-16:00 Mötesplats: Sara Stinas Torg, Gränbystaden Kostnad: Gratis

Vad är Parkour? Uppsala Parkourförening: "Vi jobbar med rörelser som kommer naturligt för de flesta redan som barn. Nybörjare börjar med små hinder och guidning av erfarna ledare för att utveckla den styrka, uthållighet, koordination, balans och självsäkerhet som behövs för att gå vidare med större hinder och träning på egen hand. Träningen präglas av hjälpsamhet och respekt för varandra. Vi pressar aldrig varandra att göra något farligt, utan istället hjälper vi varandra att träna säkert, så att vi kan fortsätta och träna länge. Hela livet om vi vill."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar