Nu börjar barnens Pantresa: "En av våra viktigaste aktiviteter"

Katarina Lundell. Foto: Niclas Albinsson./ Pappa och dotter vid Pantamera Express. Foto: Foto: Apelöga

Pantresan har inspirerat tusentals unga från Uppsala län i klimatfrågan.

delningar

Ungas engagemang för klimatet är starkare än någonsin och fler och fler gör sina röster hörda i debatten. Pantamera har sedan 13 år tillbaka jobbat med att få med sig unga i klimatomställningen genom utbildningskonceptet "Pantresan". I Uppsala län har deltagandet i Pantresan varit högt och sju klasser har fått utmärkelser genom åren i den nationella tävlingen.

– I takt med att kunskapen och engagemanget för klimatet ökar blir vi också bättre på att återvinna. För oss på Pantamera har det alltid varit viktigt att utbilda och inspirera barn och unga – får vi dem att göra rätt från början så har vi vunnit mycket. Dessutom är unga bra på att påverka sina föräldrar, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack i ett pressmeddelande.

Pantresan är ett nationellt utbildningspaket och miljötävling för skolelever som startades av Pantamera 2006. I veckan drar 2019-års Pantresa igång och Pantamera märker redan att intresset är stort från landets skolor.

Axel Persson från Eslöv var 7 år när han deltog i Pantresan år 2006. Då kammade hans klass hem förstapriset.

– Jag minns fortfarande hur engagerade vi var i arbetet med Pantresan. Även om nivån på klimatdebatten då inte var i närheten av dagens nivå så var vi ändå, trots att vi bara var sju år, ganska medvetna. Det engagemang som skapades runt Pantresan tror jag sådde ett litet frö till mitt klimatengagemang idag, säger Axel Persson i pressmeddelandet.

Sammanlagt har över 110 000 elever över hela landet deltagit under de 13 år som Pantresan varit i gång.

– Pantresan är en av våra viktigaste aktiviteter mot barn och ungdomar och vi är glada över att den fortfarande är relevant och att fler och fler väljer att delta. Huvudsyftet är förstås att öka kunskapen genom undervisningsmaterialet, men vill man dessutom vara med och tävla tycker vi att det är extra roligt, avslutar Katarina Lundell.

FAKTA

Fakta om Pantresan: 

Pantresan riktar sig till barn från förskoleklass till och med årskurs sex, med syfte att ge barn och unga kunskap och inspiration kring miljö, energi, återvinning och pantning. Pantresan visar på ett enkelt och tydligt sätt hur ett cirkulärt system kan fungera och ger underlag till eleverna att fortsätta diskutera lösningar individuellt, i grupp och i helklass. Tävlingsmomentet i Pantresan avslutas den 15 maj, men läromedlet finns tillgängligt under hela 2019.

Från börjar var det ett analogt undervisningsmaterial som har utvecklats under åren för att passa det moderna, digitala lärandet. Idag består den av en filmserie i flera avsnitt med olika verktyg där eleverna kan utforska frågor kring energi och hållbarhet. När klassen har arbetat igenom materialet kan de delta i tävlingen där det finns möjlighet att vinna ett bidrag till klasskassan. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar