Laddar

Nu börjar barnens Pantresa: "En av våra viktigaste aktiviteter"

Katarina Lundell. Foto: Niclas Albinsson./ Pappa och dotter vid Pantamera Express. Foto: Foto: Apelöga

Pantresan har inspirerat tusentals unga från Uppsala län i klimatfrågan.

delningar

Ungas engagemang för klimatet är starkare än någonsin och fler och fler gör sina röster hörda i debatten. Pantamera har sedan 13 år tillbaka jobbat med att få med sig unga i klimatomställningen genom utbildningskonceptet "Pantresan". I Uppsala län har deltagandet i Pantresan varit högt och sju klasser har fått utmärkelser genom åren i den nationella tävlingen.

– I takt med att kunskapen och engagemanget för klimatet ökar blir vi också bättre på att återvinna. För oss på Pantamera har det alltid varit viktigt att utbilda och inspirera barn och unga – får vi dem att göra rätt från början så har vi vunnit mycket. Dessutom är unga bra på att påverka sina föräldrar, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack i ett pressmeddelande.

Pantresan är ett nationellt utbildningspaket och miljötävling för skolelever som startades av Pantamera 2006. I veckan drar 2019-års Pantresa igång och Pantamera märker redan att intresset är stort från landets skolor.

Axel Persson från Eslöv var 7 år när han deltog i Pantresan år 2006. Då kammade hans klass hem förstapriset.

– Jag minns fortfarande hur engagerade vi var i arbetet med Pantresan. Även om nivån på klimatdebatten då inte var i närheten av dagens nivå så var vi ändå, trots att vi bara var sju år, ganska medvetna. Det engagemang som skapades runt Pantresan tror jag sådde ett litet frö till mitt klimatengagemang idag, säger Axel Persson i pressmeddelandet.

Sammanlagt har över 110 000 elever över hela landet deltagit under de 13 år som Pantresan varit i gång.

– Pantresan är en av våra viktigaste aktiviteter mot barn och ungdomar och vi är glada över att den fortfarande är relevant och att fler och fler väljer att delta. Huvudsyftet är förstås att öka kunskapen genom undervisningsmaterialet, men vill man dessutom vara med och tävla tycker vi att det är extra roligt, avslutar Katarina Lundell.

Relaterade artiklar