Laddar

Ny mottagning öppnar i Uppsala

Akutmottagningen vänder sig till patienter med enklare besvär.

delningar

På måndag den 14 maj öppnar Ekeby Hälsocenter sin nya lättakut. Mottagningen riktar sig till patienter med enklare besvär som till exempel hosta och allergibesvär. Precis som på traditionella akutmottagningar behöver patienterna inte boka tid innan besöket. Vid ankomst anmäler sig patienten i en dator vid entrén och får svara på frågor om symptom och mående.

– Syftet med vår nya lättakut är att höja tillgängligheten för patienter med akuta enklare besvär, säger Helena Hovstadius, verksamhetschef på Ekeby Hälsocenter.

Ett webbaserat verktyg används för att stödja aktuverksamheten i primärvården. Tjänsten är ett stöd för både patienter och personal, vilket kortar väntetiderna för patienterna och ger en bättre arbetsmiljö för personalen.

– Primärvården står inför stora utmaningar och vi måste hitta nya vägar för att hinna med alla patienter, både de med större behov och kroniska sjukdomar, och de med mer akuta besvär. Vår Lättakut är ett exempel på hur vi med modern teknik och smarta lösningar kan förenkla administrationen för att hinna med fler patienter, säger Mats Brolin, vd och grundare till Ekeby Hälsocenter.

Ett utvalt antal symptom eller sjukdomar begränsar vad patienterna på lättakuten kan söka för, dessa är:

Akut skada, t.ex. stukning

Hosta, snuva, feber

Halsont

Urinvägsbesvär

Akuta hudbesvär

Akuta öronbesvär

Akuta ögonbesvär

Akut allergi

Akut smärta i nacke/skuldra/axel

Akut smärta i ryggen

Akut smärta i knä eller fot