Laddar

Nya behandlingar ska motverka biverkningar vid barnleukemi

Akademiska har tagit fram nya rön som ska motverka biverkningarna från behandlingar mot barnleukemi.

delningar

Akut lymfatisk leukemi (ALL) är den vanligaste cancerformen hos barn. I dag överlever nio av tio, men över hälften drabbas av svåra biverkningar av cytostatikabehandlingen. Något som påverkar livskvaliteten för barnen och deras familjer.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har man arbetat fram flera studier med syftet att utveckla rätt typ av terapier och stöd. Dessa lyfts fram i samband med internationella barncancerdagen den 14 februari.

– Målet med vår forskning är att utveckla tryggare behandling och effektiva förebyggande insatser så att barnen både överlever och kan leva ett normalt liv psykiskt, socialt och fysiskt, säger Arja Harila-Saari, professor och barncancerläkare på Akademiska barnsjukhuset.

Precis som andra typer av leukemi sprider sig ALL ofta till hjärnhinnorna och sedan 2008 behandlas det med cytostatika. Till skillnad från för 10-15 år sedan är cytostatika idag mer intensiv och inriktad på att slå ut cancerceller i hjärnhinnorna och centrala nervsystemet.

– Läkemedlen är effektiva och botar 90 procent av patienterna, men cirka 60 procent får allvarliga biverkningar under behandling. Vart tionde barn får biverkningar i centrala nervsystemet och ibland inlärningssvårigheter långt senare, säger Arja Harila-Saari.

I en studie sjukhuset nu genomför undersöker man kopplingen mellan akuta och mer långsiktiga biverkningar.

– Sedan 2008 har vi haft enkätstudier som utvärderat livskvalité och upplevd påverkan av olika olika behandlingar, men även hur olika behandlingar påverkar hela familjens livssituation, säger hon.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten