Nya forskningsrön: Det ska du äta för att leva längre

Foto: Mostphotos.

Deltagarna följdes upp 16 år efter studien utförts.

delningar

Enligt en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet kan intag av livsmedel med en antiinflammatorisk effekt ge ett längre liv, rapporterar SVT.

Forskarna hoppas att detta kan leda till att människor äter mindre av livsmedel som till exempel rött kött, chips och läsk.

De 70 000 svenskar som ingick i studien bodde i bland annat Uppsala och Västmanlands län. Deltagarna fick till uppgift att fylla i en omfattande enkät där de bland annat fick uppge vad de äter. Med hjälp av halter av ett inflammatoriskt ämne i blodet från 3 500 av de kvinnliga deltagarna kunde man räkna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt index.

Forskarna följde efter 16 år upp hur det hade gått för deltagarna. Då visade det sig att 16 000 av dessa hade avlidit och att dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet, skriver UNT.

Forskarna upptäckte även att skillnaden i livslängd mellan de med låga och höga tal och som var ickerökare var sju månader, medan det för rökare vare hela 1,7 års skillnad.

– Rökning har kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning, säger professor Alicja Wolk till sajten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar