Laddar

Nya förslaget: Betala skatt om du storhandlar med bil

Karin Svensson Smith, ordförande riksdagens trafikutskott. Foto: Riksdagen, Henrik Nordell.

"Gratis/billig p-plats är ett hinder för att fler ska välja alternativ till bilen".

133 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

För att nå klimatmålen, vill Miljöpartiet att kommuner ska få rätt att ta ut skatt för att du parkerar vid köpcenter utanför stadskärnorna. 

Det och flera andra förslag ger partiet på Dagens Industris debattsida under torsdagen.

"Vi vill även ge kommunerna möjlighet att ta ut en parkeringsskatt vid externa köpcenter, arbetsplatsparkeringar och andra ställen där parkering subventioneras genom att bilisterna inte betalar marknadsmässiga priser för att använda marken. Gratis/billig p-plats är ett hinder för att fler ska välja alternativ till bilen", skriver miljöpartisterna Karin Svensson Smith, ordförande riksdagens trafikutskott och Emma Berginger kommunalråd i Lund på DI Debatt.

Om man behöver storhandla, föreslår Karin Svensson Smith att man till exempel kan införa en mobilitetstjänst så att man kan få tillgång till lådcykel om man behöver helghandla, enligt Dina Pengar.

Förutom parkeringsskatt föreslår också Miljöpartiet att 30 km/h bör bli maxhastighet för motorfordon i tätorter, samt fler cykelbanor genom att ta bort markparkering för bil och dra ned på utrymmet för den biltrafik som rullar.

Relaterade artiklar